10 серпня 2017, 13:00, Україна

Господарство на Херсонщині займається вирощуванням найдорожчої у світі спеції

Олександр Паливода, директор Департаменту АПР Херсонської області побував на господарстві Олега Демченка та оцінив технологію вирощування спеції. Про це очільник Департаменту розповів на своїй сторінці у Фейсбук.

«Про культуру дізнався із презентації під час одного із семінарів, який проводився в рамках програми розвитку плодоовочевого бізнесу проекту UHBDP. Дізнавшись, вирішив спробувати на кількох сотих висадив півтонни шафранових цибулин», — повідомляє Олег Демченко.

Перший урожай шафрану вагою 300 грам господарство отримало у жовтні, за півтора місяці після висадки. Збирання врожаю проводиться вручну, з одного гектара можна отримати 4-10 кг рилець.

«Шафрановий крокус рослина досить невибаглива, не вимерзає, на одному місці росте до 8 років. Той голландець, який продав мені посадковий матеріал, був здивований величиною цибулин. В Голландії немає таких багатих ґрунтів, тому в них цибулини дрібніші», — наголошує Олег Демченко.

Відомо, що якість шафрану і відповідно його ціна дуже залежать від місця походження, найкращі сорти шафрану у світі мають ціну, яку можна порівняти з ціною золота. Для Херсонщини, та й для України в цілому, ця культура абсолютно нова, якими особливостями володіє саме херсонський шафран — треба досліджувати та вивчати.

Сьогодні ціна на шафран на внутрішньому ринку складає 5-10 доларів за грам, але може статися так, що після вивчення херсонський шафран буде визнаний одним із кращих. З нашими ґрунтами та кліматичними умовами — це цілком ймовірно.