20 листопада 2023, 13:47, Посівна

З 2000 га землі 1800 заміновані — миколаївський фермер відновлює господарство після окупації

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова очільниці Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Олени Піскун.

«Площа земель, яка потребувала обстеження і розмінування внаслідок агресії РФ становила майже 288 тисяч гектарів. На сьогодні, за оперативною інформацією, вже обстежені 104 тисячі гектарів, і фактично розміновані 10 тисяч гектарів», — каже посадовиця.

Зі слів Олени Піскун, в планах держави — надання компенсацій постраждалим аграріям.

«На наступний рік закладають кошти в бюджеті на те, щоб частково компенсувати витрати, які понесуть аграрії внаслідок проведення розмінування», — розповідає керівниця.

Читати також: Вирощувати пшеницю відмовився сумський аграрій — через логістику культура стала збитковою

Фермер Михайло Звіришин через активні бойові дії у 2022 році виїхав разом із сім'єю. Після повернення додому, в село Партизанське, був вражений руйнуваннями та збитками.

«200 т пшениці і 250 т соняшнику згоріло. Залишалось 60 тонн добрив, приблизно 10 т вкрали, вивезли місцеві. А решта згоріло. Так само згоріли 25 кубів солярки та 2 т дизельної оливи», — каже пан Михайло.

З наявних 2 тис. га землі чоловік може обробляти лише 200 га, адже решта полів заміновані.

«Засіяли 50 га пшениці озимої. Вже з'явились сходи після дощику. Також посіяли озими ячмінь, ще запланували площі під просо, а загалом будемо чекати — на які культури буде ціна, такі й посіємо під наступний урожай. Поки що готуємо ґрунт на весну», — каже фермер.

З його слів, поля в основному доводилось розміновувати самотужки.

«Дорогу розміновували й десь проморгали міну… Тракторист залишився живий, але йому пошкодило зір. У молодого хлопця залишилось десь 30% зору…», — додає аграрій.

Аби продовжувати справу, довелося брати кошти в борг для ремонту техніки. Михайло Звіришин каже, щоб самотужки повернутись до рівня 2021-го потрібно приблизно 10 років, тому сподівається на допомогу від влади.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграрій із Миколаївщини другий рік поспіль залишається без прибутків, але засівати поля не припинить