10 серпня 2017, 10:00, Україна

Важливу роль у вирощуванні сої відіграє попередник та сорт рослини

АгроЕкспедиція Соя 2017 побувала на Житомирщині, області яка займає перше місце в Україні за кількістю посівних площ під зернобобовою культурою.

АгроЕкспедиція Соя 2017. Житомирська область: Cygnet Agrocompany та Агро-Регіон
Читати по темі

У господарстві Cygnet Agrocompany під посівами сої цьогоріч знаходиться 4,9 тис. га. Технологію вирощування у господарстві намагаються покращувати з року в рік. Експериментують з сортами та культурами-попередниками. Цьогоріч на полях господарства росте соя селекції Prograin та Limagrain.

На думку Олександра Гапонюка, головного агронома Житомирського кластеру Cygnet Agrocompany велику роль цьогоріч зіграв попередник, адже за нинішніх погодних умов, важливим було — забезпечити рослину необхідною вологою.

«Саме сорт та попередник зіграли велику роль. На одному полі попередник-соя увібрала майже усю вологу з ґрунту, урожайність очікуємо на рівні 2,5 т/га. На сусідньому полі попередником була кукурудза, яка вологи «в спадщину» залишила значно більше. Тому цей посів сої значно краще переніс посуху. Урожай буде вищим, від 3 т/га», — говорить Олександр Гапонюк.

Для досягнення гарних врожаїв, та удосконалення технології вирощування сої у господарстві використовують систему обробітку ґрунту mini-till, на полях проводять лише поверхневе рихлення, а для боротьби з недостачею вологи сою сіють з міжряддям — 50 см. Це, як відомо, збільшує площу живлення рослини та нівелює дефіцит вологи у ґрунті.

У вирощуванні сої господарство Cygnet Agrocompany зацікавлене, адже вважають, потенціал культура має, головне — використовувати якісне насіння, добрива, ЗЗР, та не забувати працювати над технологією вирощування даної зернобобової культури.