13 листопада 2023, 15:00, Технології

На Сумщині відмовляються від оранки на користь безполицевого обробітку

Про це розповів Сергій Чубенко, директор з виробництва господарства, у матеріалі «Оранка програє мінімальному обробітку на Сумщині: результати та висновки» на SuperAgronom.com.

Річна кількість опадів у Роменському районі Сумщини, де розміщене господарство, цього року становила 550 мм. А з 12 серпня по 12 жовтня випало лише 12 мм. Загалом по року волога є, але передбачити коли вона випаде неможливо. Єдине, що можливо, — максимально зберегти вологу, каже Сергій Чубенко. 

Оранку проводять переважно під ріпак на 30% площ. На решті культур обробіток передбачає тільки розпушування, технологію strip-till, на деяких — мінімальний обробіток.

Спираючись на дані вимірювання запасів продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту, в господарстві порівняли результати від оранки та розпушування. Виявилося, що різниця — 30 мм вологи у метровому шарі ґрунту, які зберігає розпушування. А 30 мм — це ще 1 т/га кукурудзи, підсумовує агроном. Плуги залишили на випадок пожежної небезпеки.

«З 2019 року ми почали відходити від оранки, а в 2021 році через посуху кукурудза на деяких полях не сформувала качанів, з них ми отримували 800 кг/га. Це тільки прискорило наш перехід до вологозберігаючих технологій. Оремо під ріпак, бо серпень завжди сухий. Під урожай 23-го року в нас з площі 32 350 га було виорано тільки 1100 га. Так само зробили і цієї осені з огляду на посуху. Якби була волога, то не орали б і під ріпак», — пояснив директор з виробництва.

Працювати по strip-till почали в 2021 році на сої, посіяли 2500 га. Технологія сподобалася, тому в цьому році так посіяли 3400 га сої і ще 600 га ріпаку. Після збирання врожаю залишають стерню, весною заходять агрегатом Kuhn Excelerator для вертикального обробітку, який розподіляє рослинні рештки по поверхні, після чого проводиться сівба.

Спробували strip-till і на кукурудзі. Рослинні рештки запобігають пересушуванню ґрунту. Для мінералізації рослинних решток та з метою зменшення навантаження тиску хвороб через насиченість сівозміни соняшником і соєю, застосовують деструктори стерні. Це Склероцид і Триходерма

Триходерму вносять восени разом з КАС, 30 кг/га. Триходерму навесні, 1 кг/га. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com