12 листопада 2023, 11:00, Україна

Враховуючи ціни на зерно, технічні коноплі економічно привабливі, специфічна техніка не знадобиться

Про це пише Агро Таймс.

«Ми вивчили заздалегідь можливі технології вирощування та досвід інших агрокомпаній. Загалом ідеально вирощувати коноплі в Україні не вміє ніхто. Не вміють не через непрофесійність, а через відсутність напрацьованої ефективної технології. Наприклад, наразі не існує гербіцидів, інсектицидів і фунгіцидів, зареєстрованих в Україні для цієї культури. Тому все робилося в межах власних навичок, досвіду і розуміння дії тих чи інших засобів», — розповів Олександр Овсяник, директор агропромислового департаменту Групи «Агротрейд».

Під час роботи з культурою є багато нюансів із сівбою — якістю, способами та нормами. Також багато нюансів виникає з визначенням строків збирання. Були деякі проблеми з комбайнами: міцне волокно конопель обривало механізми, які були в поганому технічному стані або вимагали більшого захисту. Треста накручується на елементи техніки, що обертаються ззовні, а потім утворює вузли, які б’ють по слабких місцях машин. Тому до жнив конопель комбайни мають пройти повну технічну підготовку й обслуговування та бути в ідеальному стані.

Читати по темі: Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН

Крім того, є труднощі з вологістю — ворох потрібно відразу очищати й відбирати зелень. Також ускладнюють косіння високі температури — ворох починає швидко грітися, а це збільшує кислотність насіння, рівень якої є одним із показників якості. 

«На мою думку, враховуючи ситуацію на ринку з цінами на пшеницю, кукурудзу та соняшник, технічні коноплі — досить економічно привабливі. Технологічні проблеми, як на мене, не будуть обмежувальним чинником. З часом ми маємо прийти до того, що культура стане популярною, і її вирощуватимуть на великих площах. Тоді не буде проблем і з реалізацією», — каже Олександр Овсяник.

У разі комбінованого типу вирощування — на насіння і волокно, специфічної техніки не потрібно. Такі агрегати цілком доступні. Ідеться про зернові сівалки та комбайни, преси для волокна, граблі тощо. Але якщо з коноплями працювати тільки заради волокна і збирати їх у фазу зеленця, тоді, звісно, потрібні інші комбайни. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com