9 листопада 2023, 16:58, ЗЗР

Посіви озимих культур заселяє гусінь совки — сприяє погода

На території України озима совка поширена в усіх областях, розвивається у двох поколіннях. Перше покоління гусениць пошкоджує просапні та овочеві культури, друге — овочеві та озимі культури. До третього віку гусениці живляться суто нижніми листками рослин, спочатку зіскрібаючи м’якуш тканини з нижнього боку листка, потім вигризають дірки.

Гусениці старшого і середнього віків вигризають у коренях великі ямки або перегризають кореневу шийку й черешки листків. Шкодити совка починає з країв поля, поступово утворюючи на ньому плями. Наприкінці осені гусениці озимої совки середніх і старших віків ІІ-го покоління завершують розвиток і зимують у ґрунті на різних полях сівозмін.

Читати також: Критерії успішної перезимівлі ріпаку та помилки в осінньому догляді посівів

Сприятливими для перезимівлі є температура повітря не нижче мінус 12 °C. Навесні, після пробудження, гусениці дохарчовуються і заляльковуються. Масовий літ метеликів відбувається за температури повітря 18-23 °C і вологості 65-85%. Триває літ, відкладання яєць та відродження гусениць до середини вересня.

За появи осередків високої чисельності гусениць (ЕПШ у посівах цукрових буряків 1-2, кукурудзи, соняшнику — 3-8, озимої пшениці 2-3 екз. на кв. м) застосовують інсектициди.

Як зазначають фахівці агродепартаменту LNZ Group, кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусениці живляться на рослинах. Вони радять застосовувати ефективні суміші піретроїдних (наприклад, Циркуль) і фосфорорганічних препаратів (наприклад, Твікс) у повних нормах їх витрат. Пепарати можна придбати онлайн на LNZ Web.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Совка озима: розвиток, шкодочинність та захист від шкідника