9 листопада 2023, 13:42, Технології

Проміжні культури найбільш придатні для мульчування назвали польські експерти

Про це йдеться у матеріалі «Проміжні культури та їх мульчування: як, чим, коли — поради польських експертів» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що є кілька варіантів мульчування проміжними культурами, але незалежно від обраного способу така проміжна культура має відповідати певним основним умовам.

Найбільше значення має вирощування проміжних культур перед ярими — тоді суміш потрібно сіяти досить рано і з такими культурами швидко отримати велику кількість біомаси, яка покриватиме ґрунт практично з осені до весни. Водночас проміжна культура мусить бути придатною до ліквідації способом, обраним фермером, і не має негативно впливати на розвиток і врожайність наступних рослин (наприклад, призводити до забур’янення посівів).

АгроПолігон НУБіП: Досліди з сидератами

Читати

Найбільш придатними для мульчування проміжними культурами є гірчиця біла, редька олійна та фацелія. Серед інших рослин з великою біомасою і відносно швидким розвитком (звичайно, багато що залежить від терміну сівби та погодних умов після неї, особливо кількості опадів і температури): ефіопська гірчиця, жито, соняшник, нуг олійний (гвизоція абісинська), вика звичайна і волосиста, конюшина олександрійська. Варто зосередитися на вирощуванні сумішей кількох видів, які за сприятливих умов дають велику кількість біомаси та забезпечують більшу надійність і впевненість успіху врожаю незалежно від умов.

«У разі вирощування проміжних культур на мульчі можна обрати так звану «живу» або ж «мертву» мульчу. Висів культур-наступників у «живу» мульчу — метод, який у Польщі практикується досить рідко. У цьому варіанті проміжна культура жодним чином не усувається перед сівбою наступної культури, яка висівається безпосередньо в живу біомасу проміжної культури. Пізніше покривні культури можуть бути знищені або супроводжувати основну культуру протягом вегетаційного періоду, що залишився. На жаль, ця система вимагає використання спеціалізованих сівалок, які можуть впоратися з «пробивом» пишного покриву проміжної культури, а також створює ризик конкуренції з рослиною-наступником за воду, поживні речовини та життєвий простір», — зазначається у матеріалі.

Простішим рішенням є покриття ґрунту «мертвою» мульчею. Коли перед сівбою наступної культури проміжну ліквідують. Є багато способів отримати «мертву» мульчу. Найменш трудомісткий, але водночас і найбільш ненадійний варіант — висівати в суміші тільки види, чутливі до низьких температур (наприклад, соняшник, гірчицю, льон, гречку) — тоді мульча утвориться сама собою з підмерзлих рослин. Але теплі зими, яких останніми роками трапляються частіше, не дають гарантії, що все піде за планом.

Значно надійнішим рішенням є механічне або хімічне знищення проміжних посівів. Найбільш компактну мульчу, що щільно покриває ґрунт, можна отримати, скошуючи проміжні культури, подрібнюючи їх мульчувачем або ножовим чи дробильним котком.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Який вид проміжних культур вибрати — поради польських фахівців