6 листопада 2023, 17:45, Добрива

Досягти врожаю без добрив можна, але порівнювати результат до попередніх років некоректно — думка

Таку думку висловив Alex Feldman, автор інформ-порталу «Відверто про живлення».

Він наголосив, що отримання врожаю «без грама внесених добрив» є результатом використання культурою запасів ґрунту, накопичених в попередні роки. Зокрема, це внесені добрива, які ніколи не засвоюються рослиною з ґрунту на 100% в перший рік і тому мають післядію в наступні сезони.

Враховуючи це та різні умови вирощування за роками (наявність вологи у критичні періоду розвитку і формування врожаю, терміни сівби тощо), порівнювати врожаї після внесення добрив і року без внесення некоректно.

«Ми не контролюємо погоду і працюємо з живими організмами. Не аграріям пояснювати, що «рік на рік не припадає». Доцільно було б порівнювати ефективність внесених добрив в поточний рік, залишаючи контроль без добрив і рахуючи економіку. Цілком ймовірно, що результат, отриманий «без грама добрив», був би вищим за, все ж, використання мінеральних добрив з позитивним ROI (return of investment, свідчить про економічну доцільність технологічної операції)», — обґрунтував він.

Окрему думку фахівець висловив і про порівняння застосування мінерального удобрення з сидерацією. Він додав, що говорити про заміну одного продукту на інший без результатів реального польового дослідження некоректно.

«... дуже дивно чути від окремих агітаторів сидеральних сумішей про якийсь вплив їх використання на норми складних добрив, зокрема, НАФК чи ДАФК при посіві, наприклад. Ще раз, будь-яка технологічна операція в полі чи при підготовці насіння до посіву має бути оцінена з точки зору ROI. Це головне, якщо господарство розраховує отримати прибуток. Окрім того, припосівні складні добрива, наприклад, і основні азотні чи калійні мають свої цілі, виконують різні задачі з точки зору росту і розвитку культури та різне «часо-просторове місце» в полі», — пояснив він.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com