3 листопада 2023, 16:34, ЗЗР

Зменшення норми внесення гербіцидів: науковець пояснив як і коли це працює

Про це розповів Роман Кравчик, завідувач кафедри гербології і захисту рослин Інституту захисту рослин (Польща), пише farmer.pl.

«Тут важливий розумний підхід. Ми можемо використовувати менші норми гербіцидів або інших ЗЗР, але такі норми працюють на бур’янах, чутливих до цієї зниженої дози. Ми можемо зменшити дози на видах бур’янів, дуже чутливих до конкретної діючої речовини. Для видів з нижчою толерантністю слід використовувати повні дози», — пояснив науковець.

Він додав, до зменшення норм слід підходити з великою обережністю на основі ретельного огляду поля та детального аналізу гербіцидів, враховуючи ступінь забур'яненості і фази розвитку.

Умови навколишнього середовища, наприклад тип ґрунту, також впливають на результат застосування цих норм. На гумусних або більш щільних ґрунтах, при використанні ґрунтових гербіцидів рекомендовані вищі дози, ніж на легких ґрунтах. 

Читайте також: Бакові суміші: правила змішування, сумісність діючих речовин, мікродобрив та регуляторів росту

На питання, чи знайдуть ГМО-культури свою нішу в Польщі як засіб боротьби зі шкідливими організмами, він підкреслив, що в природі немає нічого постійного, а ГМО не є на 100% ефективним у зменшенні кількості шкідливих організмів.

«Перед обличчям змін організми пристосовуються до наших дій. Можна сказати, що захист рослин ніколи не закінчиться і нам доведеться його проводити завжди, а організми навколо нас адаптуються до такої діяльності», — додав Роман Кравчик.

Нагадаємо, BASF представив новий фунгіцид на основі діючої речовини Ревісол®.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com