31 жовтня 2023, 16:15, Урожай

Вирощувати гарбузи розпочало минулоріч господарство на Черкащині, поки без прибутків

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначають співробітники господарства, урожай цього року хороший, багато насіння в гарбузах і самих гарбузів доволі багато.

Вирощуванням гарбузів підприємство почало займатися торік — тоді й закупили необхідну техніку і висадили перше насіння. Поки що повернути вкладення не вдалося.

«Придбали навісні апарати: мульчувач і загортач. Мульчувач коштує 250 тис. грн, згортач — 100 тис. грн. Сам комбайн коштує з усім обладнанням — приблизно 150 тис. грн. За один рік ми його не відіб'ємо, але залежно від урожайності. Думаю, що наступний рік ми повернемо всі наші вкладення», — каже співвласник господарства Владислав Хилько.

Зі збутом баштанних проблем немає, розповів батько Владислава — пан Василь:

«Є куди його реалізацію зробити. На сьогодні, зерно, пшеницю нема куди діти, в складах лежить, а як є куди діти — за три з половиною тисячі не хочеться віддавати, бо це збиток повний. А гарбузове насіння, хоч як-небудь, та жива копійка. Ціна не влаштовує, а куди діватися? Нема куди. Ціна зараз приблизно сто гривень за один кілограм», — зауважує аграрій.

Читати також: Вирощування гарбузів є перспективним напрямком в Україні

Гарбузовий бізнес в Україні лиш на зачатку, зазначається у повідомленні. Підприємств, які переробляють насіння, обмаль. Тож їхній урожай їде за кордон, розповів Василь Хилько. Господарство самостійно сушить насіння, а далі здає на підприємства, які займаються калібруванням, готують продукцію на експорт.

Якщо успішно реалізують цьогорічний урожай, то збільшать масштаби виробництва. Поки ж у поміч невибагливі технології та народні методи.

«Готове насіння на сушку йде. Включаємо сушку, вона у нас на дровах. Від сушки йде повітря гаряче і воно просушує насіння. Якщо взяв насінину, і вона переломилась — тоді вона висушена, а якщо вона гнеться, воно ще не сухе», — поділився секретами пан Василь.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com