30 жовтня 2023, 15:36, Урожай

Вирішення проблеми зберігання та економія коштів — аграрій поділився досвідом використання полімерних рукавів

Про це йдеться у матеріалі «Полімерні рукави виручають при проблемах з реалізацією зерна — досвід господарства» на Elevatorist.com.

Зазначається, що спочатку в агрофірмі «Хлібодар» користувалися рукавами імпортного виробництва. Але вже багато років поспіль купляють рукави для зберігання врожаю TM Harwell українського заводу «Планета Пластик». Сергій Коренюк, заступник генерального директора агрофірми зазначає, що і за ціною, і за якістю, вітчизняні рукави їх повністю влаштовують. 

За словами Сергія Коренюка, економія коштів відбувається одразу у 2 аспектах:

  • рукави дають можливість не витрачати зараз кошти на реконструкцію складів. Рукави купити значно дешевше. 
  • вартість зберігання зерна на елеваторі дорожча, ніж в рукавах.

«Рукави — це додаткова затрата на тонні зерна від двох до п'яти доларів. Але це одноразова витрата: купив, заклав, і до моменту, поки ти його не вивантажиш, більше не потребує ніяких капіталовкладень. Зберігання в складах дорожче в рази. В елеваторі воно не буде лежати просто так. Його там треба постійно рухати, а це плюс зарплата, електроенергія, з якою на сьогодні не просто і вона не дешева», — говорить Сергій Коренюк.

При цьому зазначається, що у зберіганні в рукавах є свої нюанси.

Про особливості та вигоду від зберігання зерна в рукавах розповіли експерти

Читати

Рівний, бажано асфальтований майданчик — це дуже важлива умова для зберігання зерна в полімерних рукавах. На жаль, будь-яка маленька нерівність ґрунту — це вже ризик отримання складочки. А коли є складочка, то її можуть прогризати миші. Коли виникають такі моменти, рукави заклеюють, і якщо потрібно, частину зерна з цієї місцини виймають та підробляють — сушать, провітрюють і закладають знову. Сергій Коренюк зауважує, бетонні майданчики — це ідеальні умови. Якщо ж їх немає, треба дуже ретельно спостерігати за рукавами і не шкодувати кошти на отрутохімікатами. Мишей треба годувати, щоб їм було, що їсти біля рукава і не було потреби лізти всередину.

Щодо птиць та інших хижаків, то з ними, за словами керівника, проблем немає. Буває, що полюючи  мишу в рукав потрапляє лисиця, але це дуже поодинокі випадки.

А ще в «Хлібодарі» випробували і схвально відгукуються про використання майданчиків під нахилом. Вони дозволяють воді стікати, таким чином під рукавами не утворюються «блюдця» з водою, і менше шансів на потрапляння вологи у зерно, навіть при розгерметизації рукава.

«Ми задоволені роботою з рукавами ТМ Harwell. Закладаємо туди практично все зерно. Елеватор у нас для завантаження вагонів і для доробки продукції. Ми його не завантажуємо цілком і повністю, по-перше, через те, що це кошти, а, по-друге, рухається продукція, рухається кукурудза, рухається соняшник. В рукавах же, якщо є проблемні місця, підробляємо, вилучаємо таку продукцію, робимо висновки, працюємо далі.  Але це досить малий відсоток зерна, тому в цілому, все економічно виправдано», — підсумовує Сергій Коренюк.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Зберігання зерна у полімерних рукавах — аграрій розповів про переваги