30 жовтня 2023, 13:56, Технології

Переорієнтація з вирощування зернових на олійні продовжиться й наступного року — Висоцький

Про це повідомляє Kurkul.com.

Зазначається, що в Міністерстві аграрної політики та продовольства України прогнозують, що цієї осені під урожай 2024 аграрії посіють близько 5 мільйонів га озимих зернових, що на 5% менше, аніж минулого року, і майже вдвічі менше, аніж сіяли до війни.

«Це через збитковість агровиробництва в результаті дорогої логістики збуту. Водночас озимого ріпаку вже посіяли на 10% більше, аніж минуло року. Прогнозуємо, що навесні буде посіяно менше кукурудзи, а ще більше олійних культур: сої, соняшнику», — зазначив заступник міністра АПК Тарас Висоцький.

Читати також: Олег Веселов: Під урожай 2024 посіяли 10 тис. га озимої пшениці на півдні — переважно на розмінованих площах

За словами асоційованого члена Центру досліджень продовольства та землекористування Олега Нів'євського, вирощувати олійні культури аграріям зараз вигідніше, оскільки є більше можливостей для збуту.

«Виробники роблять більший фокус на дорогі олійні культури, бо їх можна експортувати у Європу, віддати на внутрішні олійно-жирові заводи на переробку, можна продати на корми, як сою», — пояснив Олег Нів'євський.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків. Частина 1