30 жовтня 2023, 10:36, Насіння

Попит на насіння цукрових буряків збільшується, можливий його дефіцит в наступному сезоні — експерти

Про це йдеться у матеріалі «Агрокомпанії масово йдуть в цукровий буряк. Чи вистачить на всіх насіння? І чи не обваляться ціни?» на Latifundist.com.

Як зазначається, цю тему, зокрема, обговорювали на першому засіданні дискусійного клубу учасників цукрової галузі Sugar Club.

Зараз на ринку спостерігається високий попит на насіння цукрових буряків, розповів Андрій Новак, начальник відділу розвитку продуктів та агросервісу департаменту цукрових буряків «КВС-УКРАЇНА». За його словами, це й не дивно, адже на тлі збиткових зернових цукровий буряк сьогодні — одна з найрентабельніших культур.

«Чистий прибуток з 1 гацукрових буряків становить $1 тис. і більше. Тому вже зараз ми можемо спрогнозувати, що посівні площі на наступний рік істотно зростуть. Наприклад, ті аграрії, які сіяли 100 га, планують збільшити до 200-300 га. Агрохолдинги, звісно, не мають змоги збільшувати в рази, але поступово теж нарощують площі під цією культурою», — сказав Андрій Новак.

І зауважив, насіннєві компанії не готувалися до такого високого попиту в сезоні 2024. Тому, якщо він і надалі буде зростати, то на ринку може виникнути дефіцит насіння.

Оптимальна норма азоту для цукрових буряків у цьому сезоні — рекомендації британських аграріїв

Читати

За даними НПЦ «Цукробурякового виробництва», цукровим буряком в цьому році було засіяно приблизно 230 тис. га. Хоча ці дані дещо відрізняються від даних «Укрцукру» — 250 тис. га.

Директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» і модератор дискусійного клубу Олександр Коротинський пояснив: якщо подивитися на графік збиральної кампанії, то в цьому році, станом на 6 жовтня, було викопано 68 тис. га. У 2021 році, коли було посіяно 220 тис. га — зібрано на цю дату 73 тис. га (тоді теж починали рано копати). Крім того, була інформація про пересіви, які обласні управління могли порахувати як додатковий посів. Тому і виходить площа в межах 230 тис. га.

А от менеджеру з постачання насіння BetaSeed Юрію Ременюку площі у 250 тис. га здаються занадто великими. Він каже, що у 2022 році аграрії дещо зменшили посівні площі. Насіння, яке у них було закуплене і залишалося на складах, вони висіяли у 2023 році.

«Ми в компанії чітко розуміємо, скільки насіння відвантажено. Насіння, яке господарство тримали на залишках і висіяли в цьому році, на наш баланс не потрапило. Тому через це можливо прогнозовані площі частково і виросли, але 250 тис. га — забагато. Можливо, десь пішло задвоєння. А от на наступний рік спрогнозувати площі досить важко. Справді, попит активний, але ми впираємося у сівозміну», — каже Юрій Ременюк.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Підтоплені поля, стрес озимих і ставка на цукрові буряки: перебіг посівної у західних областях

                         Технологія вирощування та захист цукрових буряків на Полтавщині та на Харківщині