30 жовтня 2023, 09:04, ЗЗР

Як підвищити ефективність інокуляції сої порадили практики й науковці

Про це йдеться у матеріалі «Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків. Частина 1» на SuperAgronom.com.

Поради щодо інокуляції від агропрактиків названо такі:

  • На інокулянт не має потрапляти пряме сонячне світло, йому не можна пересихати. Інокуляцію краще проводити в вечірні години і лише тієї кількості насіння, яке планується висіяти впродовж доби.
  • Якщо попередником сої була соя, інокуляцію можна не проводити. Практики у США кажуть, що інокуляція економічно доцільна лише тоді, коли перерва у висіванні сої становить 3 роки і більше. Також варто інокулювати сою за умови, що від попереднього вирощування сої поле зазнало стресових умов (спека протягом довгого періоду чи перебування довгий час в перезволоженому стані).
  • Якщо сівозміна у господарстві не насичена соєю або соя раніше взагалі на полі не вирощувалася, рекомендується використовувати торф’яні  інокулянти.
  • Рідкі інокулянти іноді не спрацьовують, навіть якщо інокуляція проводилася за всіма правилами. Практики не рекомендують використовувати рідкі препарати для обробки насіння, якщо соя на полі висівається вперше. До того ж при використанні рідких інокулянтів насіння необхідно висіяти швидко, тому що бактерії таких препаратів не мають поживного середовища, щоб підтримувати життєдіяльність.
  • Пролонговані інокулянти, або ж препарати тривалої дії, в більшості не містять живих бактерій. Такі препарати містять лише маркери, які провокують мутацію місцевого ґрунтового ризобіуму. А якщо цього ризобіуму немає, інокуляція почнеться дуже пізно.

Читати по темі: Правда і міфи про азотне живлення та інокуляцію сої від Володимира Мірненка

При цьому американські науковці, після ряду проведених досліджень, поділилися такими висновками:

  • Дворазова інокуляція призводить до зниження врожайності сої. Загалом 5 препаратів з 6 випробовуваних показали зниження врожайності після повторної інокуляції сої.
  • Найкращий результат забезпечує одноразова інокуляція сої без внесення азотних добрив.
  • За одноразової обробки інокулянтом врожай однаковий незалежно від методу внесення: рідкий в борозну, рідкий на насіння чи торф'яний у сівалку.
  • Внесення разом з інокулянтом 56 кг діючої речовини азоту у формі сечовини під час сівби майже завжди знижувало врожайність. Адже 56 кг азоту мало, щоб забезпечити врожай, але достатньо, щоб завадити симбіозу сої з азотфіксуючими бактеріями.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Інокулянти для бобових культур: секрети високих врожаїв