28 жовтня 2023, 10:37, Технології

Параметри вибору сортів сої порадили фахівці

Про це йдеться у матеріалі «Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків. Частина 1» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що обираючи сорт сої, слід зважати на такий параметр як термін дозрівання. Посіявши сорти з різними термінами дозрівання, можна мінімізувати ризики втрати урожаю через непогоду. Зазвичай більш пізні сорти мають кращі показники врожайності. Визначити, наскільки сорт є пізньостиглим за інформацією насіннєвих компаній може бути складно, оскільки насправді цей параметр може варіюватися залежно від умов навколишнього середовища. Рекомендують обирати сорти з групи стиглості від 0,5 до 1,0.

«Слід також зважати на міцність стебла та деформацію бобів. Соя, посіяна з високою нормою висіву або на в родючий ґрунт, має більшу схильність до вилягання через висоту, якої сягають стебла. Якщо злам стебла – проблема вашого поля, це може призвести до втрат врожаю та сповільнення. Деформація бобів зазвичай виникає в результаті затримки дозрівання, коли вологість насіння опускається нижче 13% і потім проходять цикли регідрації та висихання. Втрати від деформації можна мінімізувати, якщо обирати декілька сортів, зокрема з групи оптимального дозрівання», — йдеться у матеріалі.

Крім названих факторів, варто брати до уваги вартість насіння. Сорти з найвищою врожайністю не обов’язково є найбільш прибутковими. Вартість посівного матеріалу треба оцінювати, виходячи з їх потенційної врожайності та коштів, які будуть необхідні для догляду за посівами. Сорти, генетично удосконалені для боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами, можуть виявитися більш економічно вигідними, оскільки допоможуть скоротити витрати на гербіциди і пестициди, чи, принаймні, стануть альтернативним джерелом управління ризиками.

Проте, хоча в Україні й дозволили офіційно вирощувати ГМ-культури, їх не можна вважати панацеєю. До прикладу, власник «Аграрної технологічної компанії» (А.Т.К.) Юрій Дробязко відмовився від вирощування ГМ-сої ще у 2003 році, адже скорочення операційних витрат за рахунок генетичної стійкості модифікованих сортів все одно «обнулиться» мінусами при продажі вирощеного врожаю.

В цілому ж треба обирати високоврожайні різновиди, оскільки марно чекати високих врожаїв від сорту з генетикою низької врожайності. Шукати ті сорти, які щорічно дають хороші результати в різних умовах. Зважати на особливості технології вирощування методів природньо-кліматичних умови полів та вивчати існуючу інформацію, перш ніж прийняти рішення.

Читати також: Ставки на сою і зменшення посівних площ під озимою пшеницею: як минає сезон 2023 на Львівщині