27 жовтня 2023, 13:48, Посівна

Через посушливу осінь аграрії відмовляються сіяти озимину

Про це йдеться у матеріалі «Посівна в суху землю. Чи витягнуть озимі жовтневі дощі?» на Latifundist.com.

Зазначається, що озима пшениця в більшості випадків не проростає майже місяць через відсутність вологи. 

«Вологи немає, тож сіємо у сухий ґрунт. Будемо чекати дощу. Бо бувало ми сіяли пшеницю й у листопаді, а весною отримували гарні сходи та врожайність 6 т/га. Тому я поки з цього приводу не хвилююся. Поки погода дозволяє, треба працювати», — каже Кейс Хузінха, директор агропідприємства «Кищенці».

Своєю чергою головний агроном агрохолдингу A.G.R. Group Іван Войко сказав, що вони закінчили сівбу озимини. При цьому норми висіву збільшили, адже погода на півдні не дуже втішна.

«Там, де сіяли після соняшника, то ситуація гірше. Проте істотно посівні площі не змінилися. А про перші сходи можна буде говорити лише через місяць. Віримо в краще в даній ситуації, сподіваємося, все буде добре», — зауважує фахівець.

Читати також: В A.G.R. Group повернули до сівозміни озиму пшеницю

Дехто уже почав пересівати озимі, наприклад, HarvEast. Як зазначається у матеріалі, у коментарях до свого останнього посту про посівну гендиректор компанії Дмитро Скорняков написав, що озимих посіяли небагато, оскільки роботи проводили на початку вересня, а тоді було сухо. Утонюючи площі пересівання, він написав, що «третину списали одразу», решта — у нормальному стані.

Але така ситуація не у всіх регіонах. Суха погода дала посіятися, а недавні дощі допомогли зі сходами, кажуть в агрохолдингу ІМК.

«Тепла і суха погода вересня дала нам змогу своєчасно засіяти усі заплановані площі озимою пшеницею. А рясні опади другої декади жовтня допомогли отримати дружні сходи озимини», — наголосив Олександр Вержиховський, операційний директор ІМК.

Жовтневі дощі подекуди вирівняли ситуацію з посівами, але сухий вересень багатьох демотивував взагалі сіяти озимі. Станом на 20 жовтня озимої пшениці аграрії засіяли на площі лише 3,46 млн га, підкеслюється. 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Олег Веселов: Під урожай 2024 посіяли 10 тис. га озимої пшениці на півдні — переважно на розмінованих площах