26 жовтня 2023, 16:40, Україна

У витратах на вирощування олійного маку найбільшу частку займає охорона посівів

Про це розповів головний агроном господарства «Агрокрай» Василь Косюк в матеріалі «Захист маку олійного від хвороб і шкідників та інші особливості вирощування» на SuperAgronom.com.

Зі слів Василя Косюка, мак — найбільш витратна культура в господарстві після цукрового буряка. Але, якщо у випадку буряка основними статтями витрат є добрива і ЗЗР, то для вирощування маку, згідно українського законодавства, потрібна ліцензія і охорона посівів, оскільки рослина має наркотичні властивості. І хоч у господарстві вирощують кондитерський мак, який має низький вміст морфінів, охорона посівів всеодно передбачена із середини цвітіння маку до збирання — 40-45 діб. Крім того, згідно ліцензійних умов після збирання маку господарство мусить заробити рослинні рештки. 

Через ці додаткові витрати, у ціновій категорії український мак мусить конкурувати з імпортним продуктом, який завозять з Чехії і Польщі. Імпортний мак має нижчу якість порівняно до українського, але й нижчу ціну, оскільки ні в Чехії, ні в Польщі законодавство не вимагає охорони посівів, яка коштує недешево. Відповідно і собівартість вирощування в цих країнах набагато нижча. Імпортний продукт нерідко збиває ціну на український, що не додає аграріям стимулу йти в мак. Можливо надалі ситуація в законодавстві зміниться і інтерес до культури дещо зросте. Відповідно, з’явиться більше підходів до технології вирощування.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com