23 жовтня 2023, 13:29, Технології

Суцільний висів сої виявився ефективнішим за точний — результати досліду

Про це йдеться у матеріалі: «Технологія висіву сої: суцільний чи точний — результати експерименту» на SuperAgronom.com.

«Сівалка точного висіву фактично висівала норму в 600 тис./га у 2 проходи — по 300 тис./га. І навіть за такої низької густоти — точного висіву там не спостерігалось. Відстань між окремими рослинками в рядку скакала від 1 до 5-6 см. Хоч загалом рівномірність посіву краща за точного висіву — середнє відхилення було 7%, тоді як за суцільного — 11%», — розповів Володимир Мірненко.

Він додав, що за рахунок меншої ширини міжряддя, меншої конкуренції у рядку, соя при суцільному висіві розгілкувалася, на відміну від сої суцільного висіву. В середньому на 15 рослинах по суцільному висіву коефіцієнт гілкування дорівнював 2,7. Тобто на кожній рослині в середньому було по дві гілки. А при точному висіві соя фактично не розгілкувалась. Як наслідок на рослинах суцільного висіву було більше вузлів, в яких надалі будуть квітів, а саме 15,2 вузла в середньому, тоді як при точному — 8,8.

Так само порадувала й висота рослин. Хоча різниця була невелика, всього 3 см, але на ділянці суцільного висіву все ж рослин були вищими. 

Читайте також: Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?

Щоб з’ясувати, як позначиться наявність більшої кількості вузлів на врожайності, 15 серпня фахівець провів підрахунок бобів. Він показав, що і справді соя суцільного висіву, яка краще гілкувалась і заклала більше вузлів, має відповідно і більше бобів. Тут в середньому вже було 3 гілки на рослину (на точному висіві коефіцієнт гілкування був 1,3). Втім, на точному було більше вузлів і бобів, але співвідношення бобів на один вузол було меншим. На центральному стеблі було по 3-4 боби на вузол, а на бокових гілках — лише по одному бобу на вузол. Хоч загалом для сої це властиво, все ж, можливо, якби норма висіву була нижчою, на бокових гілках було би більше бобів.

Соя суцільного висіву відставала в розвитку. Попри те, що самих бобів на суцільному висіві по штуках було більше, але вони були тоншими, зеленішими й менш дозрілими. Так, на 16 вересня соя суцільного висіву показала в середньому 49,6 боба на рослину. По сої точного висіву цей показник становив 19,7. При цьому, нагадаю, відповідно до коефіцієнта схожості, кількість рослин на гектар сої суцільного висіву також була більшою. Тому різниця кількості бобів у перерахунку на гектар була ще значнішою.

«В цілому ж дослід показав, що при суцільному висіві ми отримали більшу кількість рослин на гектарі, кращу польову схожість, більше гілок на рослині та більше вузлів, де закладатимуться квіти. Надалі відповідно й більше бобів», — підсумував фахівець.

Нагадаємо, ціни на соняшник коливаються в межах 10-12 тис. грн/т, ціни на сою в портах $360-370/т.