20 жовтня 2023, 10:30, Технології

Правильні гібриди і рістрегуляція — як уникнути переростання ріпаку порадив агроном

Про це у ексклюзивному коментарі SuperAgronom.com розповів Ярослав Бай, головний агроном господарства ПП «Агрофірма «Дзвони».

«Для ранніх термінів сівби ми обираємо гібриди з повільним темпом росту. Наприклад, ЕС Ритмо. Такий ми можемо сіяти на початку посівної кампанії, з 1 серпня. Стартовий розвиток такого ріпаку повільний, точка росту не витягується і не потрібно давати якусь фантастичну кількість регулятора росту», — розповів він.

Для пізніх термінів (для господарства з 20 серпня і далі) в обирають гібриди з швидким ростом.

«За моїми особистими спостереженнями, це більша частина лінійки компанії КВС. Цього року ми посіяли Умберто і Ернесто. Також швидко ростуть гібриди компанії Лімагрейн Авірон і Артеміс, які цьогоріч в наших умовах показали фантастичні результати. Наприклад, Авірон дав найбільшу врожайність 5,3 т/га при пізній сівбі не на найкращих ґрунтах у нас: сірі лісові з вмістом гумусу до 2 і pH 5-5,5», — поділився Ярослав Бай.

Читати по темі: Ставки на сою і зменшення посівних площ під озимою пшеницею: як минає сезон 2023 на Львівщині

Цікаво, що в господарстві щороку сіють демо-ділянки, де висівають гібриди кукурудзи, ріпак, пшеницю на площі близько 90 га. Цьогоріч мали 90 ділянок кукурудзи, 52 ріпаку, 54 пшениці. Як каже Ярослав Бай, робиться все «для себе», щоб вибрати найбільш продуктивні сорти та гібриди.

Щодо регуляції росту, то на практиці «Агрофірми «Дзвони» під озимий ріпак дають тебуконазол, який також захищає від хвороб. Крім того, враховуючи погодні умови сезону на перше внесення у фазі 3-4 листка 600 г/га Карамби, а в 5-6 листків 1 л/га Фолікуру.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com