19 жовтня 2023, 15:32, Урожай

Ціни на сушіння зерна кукурудзи назвали експерти

Про це йдеться у матеріалі «Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай» на Kurkul.com.

Зазначається, що допустима вологість кукурудзи для зберігання становить 14%. За вологості у 14-15% зерно одразу відправляють на зберігання, а за 15,5-17% — на сушіння чи вентилювання. Якщо вологість вища 22-24%, рекомендовано сушити зерно у 2-3 етапи.

Торік була дуже волога осінь. Відтак деякі аграрії молотили кукурудзу з вологістю до 30%. Цьогоріч же восени доволі суха погода. Тому вологість зерна кукурудзи при зборі є значно нижчою, однак її все одно треба досушувати.

«Ми завершили збирання соняшника і розпочали жнива кукурудзи. Наразі збираємо з вологістю 17-20%, хоча є і дещо вища. Звичайно, все зерно будемо досушувати до базової вологості 14%, інакше є ризик не зберегти її до моменту реалізації», —  поділився Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту LNZ Group.

Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад

Читати

Вартість сушіння зерна — базова складова собівартості, яка впливає на рентабельність вирощування. Більшість дрібних та середніх фермерів сушать кукурудзу на сторонніх елеваторах. Цей варіант не потребує вкладень в обладнання, але кожен т/% вологості — це мінус від прибутку. На досушування можуть витрачатися значні кошти — до 30-50% від загальної суми затрат на вирощування.

Цьогоріч середня вартість сушки 1 т/% становить близько 200 грн. Також слід не забувати про додаткові витрати на логістику до елеватора, завантаження тощо.

Витрати на сушіння знизяться в тому разі, якщо фермер матиме власну зерносушарку. Тоді вартість сушіння зерна напряму залежатиме від сировини, яку використовує фермер для сушіння. Найпоширеніші — це сушарки на газі чи дизпаливі.

«Середня витрата дизпалива для стандартної сушки становить 1,4 л на 1 т/%. При теперішній ціні дизелю близько 47 грн/л, витрати на пальне для сушіння 1 т/% становлять до 70 грн. Якщо ми говоримо про природний газ, то вартість буде приблизно до 30 грн за 1 т/%, а на скрапленому газі — в межах 40 грн. Звичайно, тут ми враховуємо лише вартість пального, без амортизації обладнання, оплати праці та інших витрат», — йдеться у повідомленні.