16 жовтня 2023, 16:38, Добрива

Витрати на вирощування цукрових буряків окуповуються врожайністю та ціною реалізації

Про це йдеться в матеріалі: «Цукрові буряки та збільшення площ під ними в 2023: чи залишиться культура у фаворитах?» на SuperAgronom.com.

«Сукупні витрати на вирощування цукрових буряків на гектар в цьому році склали 81 тис. грн, тоді як у минулому році — 77 тис. грн. З них, прямі витрати — 59 тис. грн», — каже Богдан Ковальчук, агроном господарства «Волинь-Зерно-Продукт».

Він додав, що всі ці витрати окуповуються ціною реалізації, у зв'язку з чим посівні площі під урожай 2024 року в господарстві планують збільшити на 1 тис. га, до 3,5 тис. га.

Збільшити посівну площу під культурою вдвічі готуються і в господарстві «Агрокрай» — до 300 га.

Загалом же збільшити площі під цукровими буряками в 2024 році планує 30% опитаних господарств (всього опитано 100). Залишать площі під цукровими буряками на рівні цьогорічних — 24%.

До прикладу, в господарстві «Західний Буг» ще не визначилися з точною площею, однак посіяти планують не менше, ніж цьогоріч (15,3 тис. га, або 23% у структурі сівозміни).

«Цукровий буряк — це єдина культура, яка тримає нас на плаву. Рентабельність дуже висока, тому що немає логістичного плеча. Завод купує буряк з поля на момент завантаження його в машину і ціна на цукор на сьогодні дуже хороша. Ціна реалізації, по якій ми віддаємо на завод, — 1900 грн/т», — поділився Дмитро Костарєв, заступник головного агронома.

За даними опитування, 24% господарств, які зазвичай не вирощують цукрові буряки, наступного року хочуть спробувати. Відмовитися від вирощування цукрових буряків планують 14% опитаних господарств, 8% — зменшать площі під культурою.

Нагадаємо, в Україні накопано 4 602 тис. тонн цукрових буряків за врожайності 47,74 т/га. Найбільше цукрового буряку зібрали аграрії Вінниччини — 1 479,8 тис. тонн.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com