16 жовтня 2023, 15:00, ЗЗР

Раннім сходам озимини шкодять гусениці озимої совки та імаго хлібної жужелиці

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Мова йде про Дніпропетровську, Запорізьку, Одеську, Миколаївську і Полтавську області, де розвток хлібної жужелиці 0,5-1, макс. 2 екз. на кв.м, а озимої совки 0,2-2 екз. на кв.м. Водночас, низька вологість ґрунту у південних областях негативно впливає на розвиток хлібної жужелиці та інших ґрунтових шкідників. 

У Поліссі та Лісостепу, подекуди Степу 1-4% сходів озимих колосових культур в допороговій чисельності заселяють та пошкоджують злакові мухи (шведські, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки, хлібні блішки. Вдень за теплої та сонячної погоди на 100 помахів сачком обліковується 1-10 імаго злакових мух (шведка, опоміза ), 2-8 екз, цикадок, 10-18 екз. злакових попелиць (самки-розселювачки). Фітофаги концентруються переважно у крайових смугах полів.

Оптимальні схеми захисту озимої пшениці залежно від природно-кліматичної зони
Читати

У Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Харківській областях у посівах озимих зернових культур, здебільшого ранніх строків сівби, агрокліматичні умови звітного періоду сприяли розвитку борошнистої роси, септоріозу, подекуди кореневих гнилей, які на 1-10% обстежених площ охопили 0,3-2% рослин.