15 жовтня 2023, 13:15, Посівна

Для своєчасної сівби озимих агрометеорологічні умови першої половини осені були несприятливими — НААН

Про це йдеться в «Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні (за інформацією НААН)».

Зазначається, що майже на всій території країни пройшли незначні дощі, але лише на деяких територіях центральних та східних областей їх можна вважати продуктивними.

Середня температура повітря перебувала у межах від 5,0 до 10,0 °С і була на 0,7-5,2 °С нижче норми. Максимальна температура повітря підвищувалася до 19,3-24,0 °С, мінімальна — у найпрохолодніші ночі знижувалася до 0,2-3,0 °С, подекуди до 2-4 °С морозу. Температура ґрунту на глибині 10 см становила 8,5-10,0 °С.

За даними Укргідрометеоцентру у першій декаді жовтня опади різної інтенсивності (від слабких до помірних) спостерігалися впродовж 1-3 днів майже на всій території країни. Їх кількість лише в окремих районах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей була близькою до норми та дещо більшою за неї (10-14 мм). У Харківській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Львівській областях вона становила переважно 53-75 % декадної норми (8-12 мм). На решті території тривав дефіцит опадів — їх кількість була значно меншою від норми і становила 17-50 % (3-8 мм), у багатьох районах південних та центральних областей взагалі було сухо.

Найбільша кількість опадів за першу декаду жовтня відмічалася у Донецькій області — 150 % декадної норми (18 мм), найменша — в Одеській області — 13 % декадної норми (2 мм).

Лише у першій декаді жовтня в Україні відбувся перехід середніх добових температур через +15 °С, що на 15-25 днів пізніше минулого року та середніх багаторічних дат завершення метеорологічного літа.

Такі агрометеорологічні умови, зазначають фахівці, є несприятливими для своєчасної сівби озимих культур, оптимальні строки якої у більшості областей закінчилися у першій декаді жовтня.

Вкрай негативний вплив на запаси продуктивної вологи передпосівного та посівного періодів цього року мали аномально високі температури повітря у вересні, особливо у другій половині місяця, які перевищували середні багаторічні показники на 5-7 °С, що є температурним рекордом за всі роки спостережень. Це значно посилювало втрати ґрунтової вологи через надмірну евапорацію.

На сьогодні допустимі, а з урахуванням потепління другої половини осені і оптимально пізні строки сівби пшениці озимої на більшій частині території країни ще тривають, що робить доцільним продовження сівби цієї культури до отримання запланованих обсягів її посівних площ. За прогнозом дощі очікуються протягом 16-20 жовтня, а відтак до цього часу варто завершити сівбу на всіх запланованих площах, наголошують фахівці.

Читати також: Посівна озимих в умовах ґрунтової посухи: як справляються аграрії Волині і Хмельниччини