12 жовтня 2023, 09:00, Технології

Вирощувати квасолю слід на ґрунтах із вмістом гумусу не менше 2%, — радить агроном

Про це розповів головний агроном господарства «Агрокрай» Василь Косюк у матеріалі: «Посівна озимих в умовах ґрунтової посухи: як справляються аграрії Волині і Хмельниччини» на SuperAgronom.com.

Всі налаштування комбайна (зазор підбарабання, швидкість обертів ротора) потрібно зменшувати, вивантаження проводити теж на мінімальних обертах.

«До того ж, вирощувати квасолю слід на ґрунтах з вмістом гумусу не менше 2%, відводити під неї рівні поля без схилів, а ще — уважно добирати попередник, щоб не було післядії ЗЗР. Квасоля дуже чутлива культура і негативно реагує на післядію», — додав він.

Квасолю в «Агрокрай» вирощують давно. Цього року нею засіяли 450 га. До слова, ґрунти господарства представлені темно-сірими з вмістом гумусу до 2% та чорноземами з вмістом 4-6%. Вирощену товарну продукцію частково продають до країн ЄС.

Читайте також: Технологія вирощування квасолі білої від Юрія Дробязко

Урожайність квасолі отримали 3,5 т/га, що, зі слів Василя Косюка, дуже пристойний результат. В зв'язку з наявністю експортного попиту на квасолю та ціни, яка майже вдвічі вища ніж на сою, в господарстві планують збільшити посівну площу під нею.

«Площі під озимою пшеницею наступного року будемо зменшувати, бо немає реалізації, немає ціни. Залишаємо тільки перспективні сорти, які забезпечують зерно не нижче другого класу і насінництво. Зменшимо частку кукурудзи до 200 га, натомість збільшимо трохи площу під квасолею», — поділився Василь Косюк.

Нагадаємо, аграріям порадили, як правильно збирати квасолю.

©Меланія Несмачна, SuperAgronom.com