5 жовтня 2023, 13:53, Посівна

В умовах посухи слід обмежити кількість технологічних операцій на полі, — польські фахівці

Зазначається, що майже в усій Польщі вересень був дуже сухим (власне, в Україні так само, — ред.) — у порівнянні з середнім багаторічним показником кількість опадів була значно меншою (локально їх не було зовсім). Посуха ще більше посилена температурами, які були значно вищими за норму. Тому в більшості господарств підготовка площ під сівбу озимих культур викликала проблеми. Кожна обробка може висушити ґрунт. В таких умовах можна лише обмежити втрати вологи.

Фактори вибору обробітку ґрунту

Читати

Як пише видання, у Польщі основним обробітком усе ще залишається оранка. Звичайно, оранка має свої незаперечні переваги, які неможливо компенсувати іншими способами обробітку. Однак оранка в нинішніх погодних умовах сильно висушує землю — в результаті процесу ерозії верхній шар ґрунту втрачає залишки вологи.

Однак на багатьох полях оранка зараз взагалі неможлива — ґрунт настільки сухий, що плуг не може пробити землю. Інша річ, що проведена на такому ґрунті оранка в багатьох випадках навіть не перевертає ґрунт. Ґрунт після такої оранки буде грудкуватим, і перед сівбою необхідно буде розбити грудки. Крім того, будь-яка залишкова волога (якщо така є) буде «викинута» знизу.

А за оранки важчих ґрунтів під час посухи витрати палива значно більші та й є ризик механічних пошкоджень.

Втім, пише видання не варто применшувати значення плужного обробітку, адже він все одно працює добре, але за відповідних умов.

«Водночас багато досліджень доводять, що безплужний обробіток може зменшити водну та вітрову ерозію навіть у кілька разів. Але пам’ятайте, що відмова від плуга потребує дещо іншого підходу до агротехніки, а сам безплужний обробіток має проводитися відповідно до наявної техніки та технології», — йдеться у повідомленні.

Взагалі, під час триваючої посухи дуже інтенсивне перемішування ґрунту особливо не рекомендується. Завжди слід уникати надмірних виходів у поле. Кожен прохід додатково сприяє втратам вологи.

«Найгірша ситуація в місцях, де після збирання врожаю не проводили післяжнивний обробіток. Протягом усього періоду існування в полі рослини використовували наявні водні ресурси, які за відсутності опадів вичерпували запаси вологи. Навіть на полях, де проведено післяжнивний обробіток, ситуація далека від ідеальної. Деякі аграрії відзначають, що найкращі умови цього посушливого року — за вологістю ґрунту — на полях, де бур’яни знищені хімікатами після збирання», — пише видання.

Однак не в кожній ситуації можна використовувати дуже якісне обладнання для безплужного обробітку. А тому боротися зі стернею після збирання, наприклад, кукурудзи на зерно не обов’язково простою дисковою бороною. Зазвичай необхідно попередньо провести лущення та заробляння пожнивних решток, а потім заорати (у разі великої кількості пожнивних решток плуг може забитися надлишками ґрунту та кукурудзяної соломи). Однак оранку важкого ґрунту буде технічно дуже важко здійснити в таких сухих умовах.

«Рештки найкраще мульчувати, а ділянку підготувати безплужним культиватором. Якщо у вас немає такого обладнання, краще почекати з оранкою (перед дискуванням) на важких ґрунтах, доки ґрунт трохи зволожиться. З іншого боку, робити два чи три проходи дисковою бороною безглуздо — дуже часто пожнивні рештки залишаться на поверхні, і такі незмішані рештки непридатні для подальшого обробітку. Крім того, ми зайво ущільнюємо поле, сприяючи утворенню плужної підошви. Звісно, зовсім інша ситуація в умовах хорошої вологості — важкі дискові борони можуть навіть підготувати посівне ложе за один прохід, хоча, звичайно, це досить спрощений обробіток», — зазначають польські фахівці.

І дають основні підсумкові поради, за якими слід:

  • уникати надмірного перемішування ґрунту,
  • обмежувати кількість проходів до необхідного мінімуму,
  • по можливості проводити культивацію без оранки, що може сприяти кращому водному балансу в ґрунті.

Читати також: Нестача опадів та методи пом’якшення наслідків