4 жовтня 2023, 10:38, Урожай

Аграрії Кіровоградщини не продають зібраний урожай — невигідна ціна

Про це повідомляє Суспільне.

За словами агронома місцевого господарства Дениса Філіпенка, зберігають цьогорічний врожай у зерносховищі площею 400 кв. метрів. Рукавами для зберігання зерна не користуються. Вважають, краще зберігати у складі, або ангарі, бо можна провітрювати приміщення, де зігріється зерно. Враховуючи нинішню ситуацію з реалізацією зерна, радить аграріям будувати зерносховища.

«Рукава, це як запасний варіант для тих, у кого немає ангарів. Ангар, щоб побудувати, десь порядку 10 мільйонів гривень коштує. Але він буде назавжди», — каже аграрій.

Про особливості та вигоду від зберігання зерна в рукавах розповіли експерти

Читати

Інше господарство в Кіровоградській області зерновими руками користується другий рік. Їх отримали безоплатно від ВАР. Нині завантажують кукурудзою шостий зерновий рукав. Один розрахований на зберігання 200 тонн. Я розповіла співробітниця підприємства Світлана Карман, у господарства вже є минулорічний досвід зберігання зерна в рукаві протягом року. За її словами, якщо зерно сухе, то воно може зберігатись довго.

Зерносховища та зернові рукави на Кіровоградщині розраховані на зберігання 4 мільйонів тонн збіжжя, каже керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

«Враховуючи щорічне виробництво зерна, у нас є потреба у додатковому обладнанні для зберігання зерна. Починаючи з минулого року, у нас в області є така практика використовувати активно зернові рукави та модульні зерносховища», — каже посадовиця.

За її словами, користуючись програмою підтримки від Всесвітньої продовольчої організації, аграрії області отримали безплатно 3500 зернорукавів для зберігання зерна і техніку. Цього обсягу зернорукавів вистачило на зберігання додатково майже 500 тисяч тонн збіжжя.