28 вересня 2023, 13:53, Урожай

Урожай мигдалю без поливу та обробок — аграрій розповів про цьогорічний результат

Про це повідомляє ЮГ.Today.

Зазначається, що цьогоріч сад залишився без зрошення, а також не вдалося провести й захисних обробок дерев. Як зауважив горіхівник, кожен сорт в таких умовах (до яких додались несприятливі погодні під час запилення) проявив себе по-різному.  

Зокрема, Алекс утворив великі за розміром плоди, якісний урожай, в кінці вересня цілком готовий до збирання.

«Джорджія — зовсім інший сорт. Він значно легше очищається, ніж Алекс. Урожай загалом непоганий, хоча листовий апарат міг би бути кращим. Але через місяць проведемо обробку мідьвмісними фунгіцидами, щоб наступного року не було хвороб», — зазначив Володимир Балабан.

В Україні майже немає агрономів, що вміють вирощувати фундук

Читати

За його словами, третій сорт — Борозан, відомий своїми великими за розміром плодами та більшим, ніж у решти сортів, вмістом олії.

«Цей сорт відрізняється гарними показниками стійкості до хвороб, і хоча порівняно з іншими сортами має середню врожайність, але стабільну по роках. Також його особливістю є велике ядро», — каже аграрій.

Четвертий сорт Луїза вирізняється морозостійкістю та стійкістю до посухи.

Володимир Балабан також пояснив схеми посадки мигдалевого саду, що залежать від умов вирощування та сорту підщепних комбінацій.

«Якщо ми садимо на стандартній класичній підщепі мигдалю, тоді це залежно від сорту 5-6 м міжряддя, а в рядку відстань між деревами 3-4 м. Щоб отримувати щорічно хороші середні показники урожаю, треба спочатку правильно закласти садок — з правильними сортами, за правильною схемою посадки. Зокрема, кожен 6-й ряд це має бути сорт-запилювач. Або кожне 8-ме дерево має бути сорту запилювача», — пояснив фахівець.

Цьогоріч тут середня урожайність становить приблизно 1 т/га. З одного дерева в середньому від 5 до 10 кг.

«Але ще якщо врахувати вагу оболонок, то «чистого» горіха виходить близько 3 кг з дерева.  Ціна за кілограм на ринку 450-500 грн. Прибутки можна порахувати самим. Такий урожай ми отримали за дуже малих витрат. А якщо застосувати необхідні 2-3 обприскування, десь 2 дискування і полив, то й урожай зросте удвічі», — каже Володимир Балабан.

Зазначається, що така невибагливість мигдалю та його висока ціна на ринку надає шанси для цієї садової культури зайняти свою значиму нішу у вирощуванні в південних районах України.

Читати також: Аграріям Півдня розповіли, чим можна замінити на полях соняшник та кукурудзу