14 вересня 2023, 10:37, Насіння

ГМ-культури можна буде вирощувати за законом про ГМО тільки через 3 роки

За словами Сюзани Григоренко, за цей час влада має розробити багато підзаконних актів, процедур та ініціатив для зміцнення системи оцінки ризиків.

Читати по темі: Оновлення законодавства у сфері насінництва та прав на сорти рослин: що змінилося, та як це впливає на спроможність галузі

Основні з них:

  • Розробка стандартів реєстраційних документів, оцінки екологічного впливу та інтелектуальних прав на продукт, планування заходів у випадку непередбачуваних ситуацій.
  • Впровадження нових методик для реєстрації ГМО.
  • Організація постійного моніторингу діяльності суб'єктів, які мають дозволи і займаються генетичною інженерією.
  • Запуск державних реєстрів, де буде систематизована інформація про видані дозволи на ГМО, проведені наукові дослідження та експерименти з ГМО в закритих і відкритих умовах. Ці реєстри планується синхронізувати з відповідними європейськими базами даних для забезпечення єдності стандартів.

«Всі ці пункти дадуть українським аграріям чітко визначені правила і норми введення своєї діяльності. Спочатку вони самі мають провести первинну оцінку ризиків цієї ГМ-культури, яку хочуть вирощувати. Далі за справу беруться відповідні державні регулятори, які мають перевірити оцінки ризиків ГМО», — каже вона.

Читати по темі: Юрій Дробязко: Я не вношу азот на сою 20 років і припинив вирощувати ГМ-сою