12 вересня 2023, 09:00, Технології

Урожайність ріпаку на Півдні без зрошення знизилася втричі

Про це розповів головний агроном A.G.R. Group Іван Войко у матеріалі: «Досвід з нішевими культурами та повернення озимої пшениці: підсумки сезону A.G.R. Group» на SuperAgronom.com.

Всього ярим ріпаком в кластері було засіяно 720 га. Іван Войко додав, таку низьку врожайність ярого ріпаку цьогоріч отримали через неможливість забезпечити зрошенням всі доступні для обробітку поля. Врожайність ярого ріпаку на зрошенні в кластері зазвичай отримують 3-4 т/га.

Попри те, що водопостачання для зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС відновили, зіграла роль нестача дощувальних машин після окупації. Більшість з них знаходяться на окупованих територіях, багато пошкоджено обстрілами. З більше 100 дощувальних машин, які мали у південних господарствах холдингу до війни, наразі експлуатують тільки 13. 

Читайте також: Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло»

Під урожай-2024 на розмінованих полях у Миколаївському кластері наразі сіють озимий ріпак, яким планують засіяти 6150 га земель холдингу на Півночі та, зокрема, на Миколаївщині.

«Поспішаємо сіяти поки є волога в ґрунті, оскільки зрошення відновлене не в повній мірі. Тож, якщо не встигнемо засіяти заплановану площу ріпаком у вологий ґрунт, досіватимемо пшеницею», — прокоментував Іван Войко.

Наразі культурою вже засіяно 1650 га на Півночі (700 га у Сумському кластері та 950 га у Чернігівському) та 287 га на Полтавщині і Миколаївщині. 

Нагадаємо, скільки озимого ріпаку посіяно в Україні можна дізнатися в інтерактивній мапі «Посівна Онлайн 2023/24».