7 вересня 2023, 16:43, Посівна

Через ґрунтову посуху сівбу озимих доцільно буде проводити у більш пізні строки — Укргідрометцентр

Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

За фактично визначеними запасами продуктивної вологи, близько 50-60% площ були охоплені ґрунтовою посухою, що більше минулорічного.

«Незважаючи на тривалий спекотний період для достигання пізніх сільськогосподарських культур агрометеорологічні умови у більшості днів серпня були в цілому задовільними. Проте високі температури повітря та ґрунту були несприятливим фактором для завершення формування урожаю бульбокоренеплодів і призводили до передчасного завершення вегетації цих культур», — йдеться у повідомленні.

Сівба озимого ріпаку, оптимальні строки для якого закінчуються у першій декаді вересня, відбувалася за малосприятливих умов через сухість ґрунту. Лише на невеликих площах західних та північних областей зволоження орного шару ґрунту було задовільним.

Читайте також: Критерії успішної перезимівлі ріпаку та помилки в осінньому догляді посівів

«Через ґрунтову посуху створюються малосприятливі умови для сівби озимини в оптимальні строки, тому сівбу озимих культур доцільно буде проводити у більш пізні строки, після поповнення вологозапасів у ґрунті», — додають в Укргідрометцентрі.

Читайте також: Пізні строки сівби пшениці: за та проти від британських аграріїв

Погодні умови були сприятливими для накопичення цукру в плодах фруктових дерев та коренях цукрових буряків та збору врожаю пізніх та технічних культур.

Нагадаємо, на початок вересня вже посіяно близько 700 тис. га озимих культур.