У Виконавчому регламенті Комісії зазначено, що дозволи на пестициди, які містять димоксистробін, мають бути відкликані країнами-членами ЄС до 31 січня 2024 року.

Крім того, будь-який пільговий період, наданий країнами-членами для використання наявних запасів, має закінчитися до 31 липня 2024 року. Після цієї дати препарати на основі димоксистробіну більше не можна буде використовувати в ЄС.

Початковий період дозволу на використання димоксистробіну мав закінчитися 31 січня 2024 року. Однак через рішення про непродовження дозволу ця речовина буде виведена з обігу на шість місяців раніше.

Читати по темі: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні

Відмова від продовження дозволу ґрунтується на оцінці Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), яке виявило високий ризик забруднення ґрунтових вод токсичними метаболітами димоксистробіну в усіх геокліматичних умовах.

Комісія дійшла висновку, що димоксистробін більше не відповідає критеріям схвалення згідно з регламентом ЄС щодо пестицидів.

Димоксистробін — це фунгіцид, який використовується переважно для обробки зернових, виноградної лози та картоплі. Відмова від поновлення дозволу вимагатиме від фермерів переходу до альтернативних стратегій захисту або заміни препаратів у наступних вегетаційних сезонах.

Виробники пестицидів можуть подати заявку на повторне схвалення димоксистробіну в майбутньому. Однак вони повинні будуть надати докази того, що ризики, визначені EFSA, були усунуті.

Інші новини по темі: