5 вересня 2023, 15:00, Технології

Сходи коріандру витримують температури до -10°С — агроном озвучив оптимальні строки сівби культури

Досвідом вирощування поділився головний агроном агрохолдингу A.G.R. Group Олександр Черкасець у матеріалі «Як вирощувати коріандр: технологія і досвід» на SuperAgronom.com.

Цьогоріч вирощувати коріандр ризикнули в Лохвицькому кластері агрохолдингу, де під нього відвели 418,7 га. Це був перший досвід з культурою як для агрохолдингу, так і для головного агронома.

«Коли ми вирішили ввести коріандр у сівозміну, то були хвилювання. Так як коріандр ефіроолійна культура і має дрібне насіння, для його проростання обов’язково потрібна волога. В наших кліматичних умовах ми не можемо гарантувати, що вона буде 100% у цей період», — поділився Олександр Черкасець.

Він наголосив, волога у період проростання культури — лімітуючий чинник. А ось сіяти коріандр можна як навесні, так і восени за умови, якщо зими м’які. Восени, з урахуванням наявності ґрунтової вологи, навіть краще. Втім, в Лохвицкому кластері ризикувати із осіннім посівом не стали через брак досвіду.

«Сходи коріандру витримують температури до -10°С, але в нашій зоні ми не можемо передбачити, чи буде сніговий покрив, який захистить рослини у разі, якщо температури будуть нижчими», — пояснює головний агроном.

Щодо термінів сівби Олександр Черкасець відмітив, сіяти коріандр потрібно якомога раніше як тільки можна зайти в поле. Щоб встигнути покласти насіння у вологий ґрунт, в A.G.R. Group коріандр висівали 25 березня з нормою висіву 30 кг/га (2,5 млн.н./га) на глибину 3-4 см. Перед сівбою внесли аміачну селітру в нормі 150 кг/га під культивацію. 

Збирати коріандр розпочали в першій декаді серпня. Урожайність отримали згідно плану 1,5-1,6 т/га.

Нагадаємо, ПАЕК завершила збирання коріандру на деокупованих полях Миколаївщини з урожайністю 1,6-1,7 т/га.