1 вересня 2023, 15:00, Технології

Перспектива вирощування ожини в Україні зростає — думка

Про це розповіла Олена Джежула, співвласниця та керівниця сімейного бізнесу на Вінниччині «Гарний сад» у матеріалі: «Технологія вирощування ожини: сорти, догляд, захист та живлення» на SuperAgronom.com.

«Я вважаю, що ніша ожини в Україні не заповнена повністю, ягода є перспективною. Якщо брати лохину, то на сьогодні вирощують дуже поширено і фермери, і люди для себе. Ціна на лохину починає з кожним роком падати, оскільки пропозиція стає дедалі більшою. Якщо брати малину, то минулого року була дуже гарна ціна і фермери заробили на цій ягоді. Але цього року ціна 15-20 грн/кг. Ягідники жаліються, що навіть збирати її нерентабельно: потрібно заплатити за збирання, доставку. А це дорожче, ніж 15-20 грн», — каже Олена Джежула.

Ожина більш транспортабельна, добре підходить для заморозки, адже після розморожування не втрачає своєї структури.

Читати по темі: Як вирощувати лохину: вибір саджанців, посадка, удобрення, підготовка до зими

Нині в Україні дуже багато сортів ожини. Пані Олена рекомендує обирати сорти без шипу (безколючкові) для того, щоб було зручно збирати врожай. Проте сорти з шипом мають розмір ягоди трохи більший. 

ТОП сорти ожини на думку Олени Джежули: 

  1. Heaven Can Wait/Небеса можуть зачекати. Сорт виведений у США. Термін дозрівання ранній.
  2. Triple Crown/ Тріпл Краун (потрійна корона), термін дозрівання середній (США).
  3. Натчез /Natchez, термін дозрівання ранній (США). 
  4. Джамбо/Jumbo, термін дозрівання середній (виведений у Франції).
  5. Вон/Von термін дозрівання середньо-пізній (США).

Ожина є більш посухостійкою, ніж малина. Коренева система ожини проникає значно глибше, тож має більше можливості отримати вологу з ґрунту навіть за посушливих умов. 

«З моїх спостережень, попит на саджанці ожини дуже збільшився цього року. Вона є перспективною і в Україні, і як експортна продукція на європейський ринок. І ціна на неї стабільна. Це ягода не з дешевих», — підсумувала пані Олена.