25 серпня 2023, 13:26, Україна

Через обстріли на Сумщині фермери не можуть провести обробіток ґрунту

Фермерське господарство має 50 га землі, які цьогоріч засіяли зерновими, соняшником і соєю. Від господарства до кордону з росією близько 4 км. Перебувати на відкритій місцевості біля господарства не ризикують, бо з іншого боку кордону територія проглядається. Під час минулого обстрілу із 19 снарядів 6 військові РФ випустили по території господарства. Через загрозу постійних обстрілів молотили пшеницю та ячмінь у бронежилетах.

«Це вже убралася пшениця, а після пшениці ми повинні були вже пахати. Ми не можемо виїхати поробити ці поля. А як же нам пахати, якщо по нас стріляють, трактор не може виїхати. Оце така зараз ситуація у нас робиться», — сказала Світлана Коноз, власниця ФГ.

Вперше господарство обстріляли у березні 2022 року, пригадала жінка. Тоді змогли пошкодження відновити самі. Нині мають колекцію з уламків снарядів.

Через обстріл ангара були змушені збіжжя продати за низькою ціною.

«На жаль, зерно, яке тут було — ячмінь був і пшениця — ми його вивезли якось тихенько, де реалізували за ціну низьку. Тому що не можемо ми тут, тут немає в нас ні реалізаторів, не можемо знайти нічого. Щоб нам далі жити і розрахуватись із пайщиками ми зуміли трошки заміни зробити. Це ж ви подумайте, як його крадькома вивозити. Заскочили й тихенько-тихенько вивезли», — розповіла жінка.

Попереду, говорить пані Світлана — збір соняшника та сої, тож сподіваються до того часу полагодять пошкоджений комбайн. Виїжджати ж з власної домівки або скорочувати посіви поки не планують.

«Все одно на цьому не зупинимось, все одно ми доведемо, що ми є люди й що ми вміємо працювати та будемо далі жити і ми переможемо обов’язково, буде перемога за нами», — вважає Світлана Коноз.

Нагадаємо, росіяни знищили 20 одиниць техніки у аграрія з Миколаївщини.