22 серпня 2023, 09:00, ЗЗР

На Закарпатті виявлено західного кукурудзяного жука у допороговій чисельності

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Нагадаємо, імаго діабротики вигризають пиляки на волотях та нитки на приймочках маточок качанів. Вони пошкоджують зерно в молочній стиглості на верхівках качанів і «виїдають» паренхіму між жилками листків. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього падає врожайність. ЕПШ личинок діабротики становить 2 екз./рослину, імаго — 5-10 екз./рослину.

Шкідливість гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика та бавовникової совки, за чисельності 1-2 екз. на рослину становить 2-8% рослин та 1-3 макс. до 10% качанів у Дніпропетровській та Миколаївській областях. Також на кукурудзі в допороговій чисельності на 3-10% рослин (на необроблених полях) розвиваються та шкодять цикадки, попелиці, польові клопи, блішки. 

Фузаріоз качанів кукурудзи: небезпека мікотоксинів
Читати

Продовжується розвиток хвороб кукурудзи: гельмінтоспоріозом охоплено 2-10% (Одеська, Рівненська, Чернівецька, Чернігівська обл.) рослин, іржею — 2-5%, пухирчастою сажкою — 0,5-4% (Волинська, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Полтавська, Харківська, Черкаська обл.) та летючою — 1-3% (Дніпропетровська, Одеська, Полтавська, Кіровоградська обл.) рослин. У Дніпропетровській, Полтавській областях виявлено захворювання качанів бактеріозом. В середньому хворобою уражено до 2%.