21 серпня 2023, 13:36, Техніка

ТОП-3 факторів, які мінімізують втрати при збиранні сої назвав фахівець

Про це розповів продукт-менеджер Titan Machinery Ukraine Михайло Синягівський у матеріалі: «Збирання сої: як мінімізувати втрати урожаю» на SuperAgronom.com.

Він каже, що вплинути на зменшення втрат може вибір правильного типу жатки. За належного регулювання (наприклад, налаштування зерен) стрічкова (Draper) жатка має менші втрати, ніж шнекова (різниця від 35 до 70 кг/га). Це пов’язано зі способом транспортування; полотно забезпечує більш плавний потік матеріалу до похилої камери, тож менша імовірність, що стручки розіб’ються.

Читайте також: Вирощування гірчиці в TVK Seed — технологія та результати в сезоні-2023

Налаштування кута жатки важливе для мінімізації втрат через близькість кінця нижніх стручків до землі. Неправильно відрегульована жатка (наприклад, коли ті самі параметри, що використовуються для зернових культур, також використовуються для сої), може мати найвищі втрати (до 100 кг/га більші втрати, ніж при належному налаштуванні відповідно до рекомендацій виробника). Важливо витрачати час на налаштування кута жатки відповідно до культури, щоб мінімізувати втрати, незалежно від типу жатки. Одним із ключових моментів є розміщення ножа між землею і нижнім кінчиком нижнього стручка.

Обираючи швидкість руху комбайна слід зважити на терміновість збирання врожаю. Робочі швидкості 4 і 6 км/год зазвичай мають нижчі втрати, ніж вищі швидкості 8 і 12 км/год. із середньою різницею 35 кг/га.

Виміряти втрати зерна, спричинені жаткою, можна, підрахувавши кількість зерна, що осипалось на ґрунт на певній площі. Для цього Михайло Синягівський радить зупинитися на полі в довільній точці та порахувати кількість осипаних зерен між жаткою та задніми колесами комбайна. Повторити потрібно щонайменше п’ять разів у випадковому порядку за обома сторонами жатки, щоб отримати чітку картину втрат. Чотири зерна на 0,09m² = 67,25 кг/га втрати.

«Обов’язково включайте в підрахунок окремі зернини, кожну зернину у стручках на землі та стручках. Що залишились на стерні або на виляглих стеблах. Якщо на стерні залишаються стручки, це може означати, що жатка зрізає недостатньо низько. Вилягання може свідчити про те, що швидкість руху занадто висока і просто штовхає рослини», — пояснює він.

Ще один важливий фактор — відрегулювання швидкості обертання барабана і відповідного проміжку (щілини) підбарабання. Стручки легко обмолочуються, тому можна використовувати дуже щадний молотильний механізм (мотовило) із низькою швидкістю обертання барабана й відкритим підбарабанням.

Нагадаємо, аналітики прогнозують зростання цін на ріпак на малих річкових портах.