16 серпня 2023, 12:00, Технології

Названо три переваги ранніх строків сівби гірчиці

Своїм першим досвідом поділився агротехнолог господарства TVK Seed Agrocompany Михайло Карленко в матеріалі: «Вирощування гірчиці в TVK Seed — технологія та результати в сезоні-2023» на SuperAgronom.com.

TVK Seed Agrocompany — це насіннєва компанія, що обробляє 1500 га землі в Обухівському районі Київщини. Цьогоріч структура посівів складається з 9 культур, зокрема гірчиці 52 га. Вирощують сорти Ослава і Сєверка (Severka) від чеського бренду Selgen (Селген).

«Обидва сорти — гірчиця біла, харчового напряму. Але її можна так само використати як сидеративну культуру. Вона добре прошиває ґрунт, накопичує вологу, біогумус. Тому частину вирощеного насіння реалізуємо, а частину залишимо на посів як сидерата», — зауважив Михайло Карленко.

За словами Михайла Карленка, агротехнолога господарства, технологію вирощування гірчиці будували за зразком вирощування ярого ріпака. З осені проведено глибоке розпушування після озимої пшениці. Посіяли гірчицю в дещо ранній термін — 26 березня.

Фахівець розповів, що ранні терміни сівби мають свої переваги:

  • ще можна «застати» зимову вологу, при цьому під час проростання у сходів культури менше конкурентів-бур’янів;
  • гірчиця — рослина довгого дня, за пізніх строків висіву швидше проходитиме усі фази росту та розвитку, що позначиться на врожайності;
  • завдяки ранній сівбі рослини «встигнуть» досягнути більшої стадії розвитку на той момент, коли збільшиться активність і шкідливість хрестоцвітих блішок — одного з головних шкідників цієї культури у фазу сходів.

Нагадаємо, нішеві культури цього року вперше вирощують в A.G.R. Group.