16 серпня 2023, 10:31, Технології

Покривні культури в технології no-till сприяють відновленню родючості ґрунту — досвід

Про це йдеться у матеріалі: «Збільшення вмісту органічної речовини в ґрунті майже на 1% завдяки покривним культурам та no-till. Іноземний досвід» на SuperAgronom.com.

Такі практики відновлюваного землеробства застосовує британський фермер Девід Міллер з Гемпширу. Він помітив, що вміст органічної речовини в крейдяних легких ґрунтах зріс майже на 1% в останні чотири роки. Також було виявлено, що під час аналізу своїх ґрунтів цього року індекси фосфору та калію були на хорошому рівні, незважаючи на те, що протягом останніх восьми-дев'яти років він не вносив жодних P та K.

Читайте також: Готуємось до посівної озимих: які новинки пшениці та ріпаку представлено в Україні у 2023 році

Перехід до технологій відновлюваного землеробства він здійнив у два етапи: спершу запровадив вирощування покрівних культур, потім перейшов на no-till. 

Покривні культури він вирощує на площі 200 га з 750 га. Основна увага приділяється покривним культурам, які мають потужну кореневу систему: соняшник, фацелія, вика, конюшина, гречка, квасоля та люпин.

«Покривні культури допомагають зменшити вимивання азоту взимку, запобігають ерозії ґрунту, а також сприяють збільшенню органічної речовини. Покращення стану ґрунтів допомогло зменшити затрати, і він вже четвертий рік вирощує спельту з низьким рівнем витрат», — каже аграрій.

Цього сезону він вирощував трикомпонентну суміш сортів озимої пшениці без фунгіцидів та інсектицидів і з нормою азотних добрив 90 кг/га. 

«Ми вирощуємо 240 га озимої пшениці і кращий стан ґрунту допоміг отримати 9 т/га при застосуванні лише двох фунгіцидів навіть у дуже сприятливому для поширення септоріозу році», — ділиться Девід.