31 липня 2023, 13:22, Добрива

Післядія сидерації еспарцетом відчутна протягом трьох років

Про це йдеться у матеріалі: «ТОП-9 найпоширеніших сидератів в Україні: переваги та недоліки» на SuperAgronom.com.

Вимоги до ґрунтів у еспарцету, як і у більшості бобових. Він добре зростає на всіх ґрунтах, крім солонцюватих, кислих і підтоплюваних. Добре відгукується на вапнування. За рахунок потужної кореневої системи еспарцет можна вирощувати у посушливих областях. 

Досвід вирощування гороху на Київщині
Читати

Крім того, еспарцет може значно підвищити якісні показники майбутнього врожаю. Таким досвідом у галузі органічного виробництва свого часу поділився головний агроном ПП «Агроекологія» Сергій Козін.

Він розповів, що вміст білка озимої пшениці, посіяної після еспарцету, був 14-15,8%, тоді як після кукурудзи 13,5-14,6%. Так само підвищувався вміст клейковини. Після кукурудзи він становив 25-29%, а після еспарцету — 26-32%. Такі результати фахівець пов’язує з підвищенням вмісту в ґрунті мікроелементів у легкодоступній формі після сидерації та зменшенням кількості бур'янів у вільний від основної культури період.

Норма висіву еспарцету

Висівати еспарцет потрібно в нормі 80-120 кг/га (виколистого), 50-70 кг/га (піщаного) та 50-80 кг/га (закавказького) на глибину 2-3 см на важких ґрунтах, 3-4 см на легких.

Нагадаємо, названо переваги вирощування кінського боба в технології No-Till.