31 липня 2023, 11:57, Технології

Для сучасних гібридів ріпаку міжряддя має бути не менше 45 см, вважають фахівці

Про це йдеться у матеріалі: «Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай» на SuperAgronom.com.

Для сучасних гібридів ріпаку, вважають фахівці, міжряддя має бути 45 см і не менше. Хіба що гібрид карликовий, низькорослий — тоді ширина менша. В іншому разі краще використовувати 45 см чи навіть 70 см. Адже ріпак потребує для нормального росту та розвитку досить багато вуглецю, а для його засвоєння рослинами має бути доступ повітря. Плюс ширше міжряддя — це більше можливостей рослинам гілкуватись.

Крім того, ріпак потребує достатньо світла для проростання, тому глибина загортання може бути істотно меншою, ніж для зернових культур. Оскільки зерна ріпаку дрібні, для проростання їм потрібен невеликий обсяг води.

Поради з вирощування і захисту пшениці та ріпаку — все на CROPSTAGE
Читати

Тому за оптимальних умов достатньою є глибина загортання 1 см. Якщо ґрунтової вологи недостатньо, насіння можна висіяти на глибину 3 см. Проте більша глибина загортання зменшує польову схожість, адже дрібне насіння ріпаку має досить слабку енергію проростання.

Щоб глибина загортання насіння ріпаку була саме тією, яку запланувало собі господарство, варто також звернути увагу на налаштування та конструкцію сівалки. Адже залегка чи заважка для певного типу ґрунтів сівалка не буде витримувати глибину висіву. За оптимальних умов зволоження це не критично, проте останніми роками саме на момент сівби ріпаку умови зволоження навряд чи можна назвати оптимальними.

Нагадаємо, аналітики озвучили перші прогнози щодо збуту ріпаку у 2023/24 МР.