27 липня 2023, 15:00, Технології

Аграріям розповіли, як визначити оптимальні терміни сівби озимого ріпаку

Про це йдеться в матеріалі «Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай» на SuperAgronom.com.

В реальних умовах на рішення, коли сіяти ріпак, впливає ще низка факторів: строки збирання попередника, погодні умови (посуха, коли деякі аграрії сподіваються дочекатись дощів і відкладають сівбу, або ж дощові умови, коли немає змоги вийти в поле), технологічні операції, які проводяться на інших полях господарства або ж будуть проводитись (тут питання в наявності вільної техніки та можливості проведення посівних робіт одночасно з іншими операціями).

В цілому ж фахівці рекомендують орієнтуватися у термінах сівби не на час появи сходів, а на стан, у якому в перспективі посіви ріпаку увійдуть в зиму.

Рання сівба позитивно впливає на розвиток міцного кореня та в цілому рослини. З іншого боку, надто рання сівба підвищує ризик вимерзання через швидкій ріст рослин в посівах. Тобто потрібно буде подбати про вчасне проведення росторегуляції, причому, можливо, знадобиться не одна обробка посівів. Також можуть виникати проблеми зі шкідниками. Надто пізня сівба і, як наслідок, слабкий розвиток восени, може призвести до недостатнього росту вегетативної  маси, що може позначитись на врожайності.

Загалом же пізня сівба несе в собі менше ризиків, аніж рання: принаймні, заходи з додаткової боротьби зі шкідниками та бур’янами, а також кілька обробок росторегуляторами істотно здорожчують технологію. В нинішніх умовах навряд чи доцільно вкладати в технологію набагато більше коштів, особливо враховуючи, що кінцевий результат теж не гарантований.

«Важливим моментом у плануванні сівби ріпаку є чітке визначення термінів висіву, враховуючи усі можливі фактори, зокрема, кількість вологи та температурний режим, адже посіяне в холодну та ще і суху землю насіння буде сходити, м’яко кажучи, дуже довго. Хочемо наголосити, що при висіві насіння повинно лягати у вологу розпушену землю (глибина 3-6 см), але без дотиків до рослинних решток, інакше воно піддасться деструкційним явищам. Проте, якщо уже так сталось, що сівбу необхідно проводити в суху землю, то намагатись треба це зробити в один прохід, ну в крайньому випадку в два проходи за схемою «ґрунтообробний агрегат – сівалка». Ріпак негативно реагує на ущільнений ґрунт, що є перешкодою у формуванні достатньо потужної кореневої системи», — зазначають фахівці Інституту живлення рослин.

Вони додають, що новітні гібриди мають високий рівень гнучкості стосовно строків сівби, а озимі ще і пластичність до умов входження в зиму.

«Рослини розвиваються неінтенсивно, але разом з тим формують потужну кореневу систему, що і дає змогу плавно увійти в зиму. Посіви, які переросли восени, мають низьку ймовірність перезимівлі, що призведе до втрати досить великої частки врожаю. Якщо ж гібрид підібраний чітко до умов вирощування та отримав достатній рівень живлення, навіть за умови поганої перезимівлі він зможе компенсувати рослини, що загинули, високим ступенем кущення та хорошим рівнем відновлення весняної вегетації», — кажуть в Інституті живлення рослин.