25 липня 2023, 16:40, Україна

Названо топ проблем щодо бронювання військовозобов’язаних працівників агросектору

Аграріям потрібно мати гарантії від держави щодо можливості проведення як посівної кампанії, а для цього потрібно мати як всі необхідні матеріальні ресурси, так і кадрові.

Основні проблеми з бронюванням представників агросектору є:

1. Неефективність бронювання працівників. Фермери скаржаться на неефективність бронювання працівників. Відповіді від міністерства доводиться чекати понад 4 місяці. Через неповноцінне функціонування електронного кабінету запитів на бронювання військовозобов’язаних, аграрії позбавлені можливості вчасно забронювати своїх військовозобов’язаних працівників, що ставить під загрозу функціонування аграрного сектору загалом.

2. Постійна зміна вимог і зловживання з боку військкоматів. Представники агросектору зазначають, що виникають кожного разу нові вимоги, незрозуміла процедура оформлення документів. У той час, коли аграрії чекають відповіді від міністерства, вже змінюються умови.  

«З перших днів війни було найпростіше забронювати працівників. Просто подавали списки. Навіть якщо були неточності, то все одно отримували бронь. Потім через пів року почалися гойдалки — тих бронюють, а тих ні. Так ще й відбувається зловживання з боку представників ТЦК СП. І навіть після отримання бронювання приїжджають на поле і забирають людей. Ставлять свої вимоги. Переслідують працівників, погрожують їм», — розповідає Руслан Нерода, Agro Import, який обробляє 1200 га в Миколаївській області. 

3. Сільгосппідприємство постійно має доводити свою критичність для України, щоб отримати «бронь».

«Поки заступники міністра АПК України у Лондоні розказують про те, що через 10 років Україна збільшить зростання виробництва зернових та олійних до 150 млн тонн, то в Україні механізаторів забирають з аграрних підприємств на війну. Яким чином вони планують реалізувати цей план, якщо не вистачає людей?».

4. Немає налагодженої системи роботи між різними рівнями органів влади.

«Я, як власник господарства, для себе бронювання чекав чотири місяці. І на тракториста так само. Поки підпишуть мобілізаційне завдання, то вже в поле заходити треба. Ніхто не знав тоді, як це правильно зробити. Потім ввели нові зміни — лише з номером мобілізаційного договору можна було забронювати. Потім ці завдання скасували. Кожного разу щось нове і ніхто не знає як правильно все робити. Не знаєш до кого звертатися, щоб відповідно все оформити. Сьогодні так, а завтра так. То райдержадміністрація займається цим питанням, то військкомат, то ще якийсь пункт змінили. На сьогодні я просто не знаю як забронювати людей на подальше», — каже Руслан Нерода.

Читати по темі: Аграрії війни

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначали, що після впровадження електронної системи бронювання запрацює набагато ефективніше та оперативніше. 

«На сьогодні ми проаналізували взагалі всю статистику, яка є. Я хочу сказати, що зараз Генштаб ЗСУ почав набагато швидше опрацьовувати інформацію. Крім того, активно рухається «бронь», яка довго була в очікуванні розгляду. Так, там були певні моменти, але коли з’явиться електронна система, то процес відбуватиметься набагато швидше », — коментує Віталій Головнязаступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Читати по темі: Ігор Омельченко: Ми нація хліборобів і воїнів. Маємо повернути землю, на якій жили та працювали!

Однак проблема з дефіцитом механізаторів у сільському господарстві не зникне. 

«Я думаю, що проблема не зникне взагалі, проте буде не така актуально точно найближчим часом. Тому що кількість людей зайнятих, особливо чоловіків у сільському господарству дуже велика. Давайте подивимося, буквально до вересня почекаємо і картина повинна змінитися. Проблема в тому, що війна і є певні спеціальності у сільському господарстві, які для критично важливі для військових. Якщо не буде вистачати військовозобов'язаних, то механізаторів все одно будуть поступово забирати»», — каже Віталій Головня.

Головні агроновини України на SuperAgronom.com.