22 липня 2023, 09:00, ЗЗР

Мікотоксини посилюють поширення фузаріозу — дослідження

Таке відкриття зробили вчені USDA-Agricultural Research Service, пише phys.org.

Результати їх дослідження показують, що мікотоксини трихотецени NX відіграють важливу роль у початковій інфекції Fusarium graminearum, а також у поширенні фузаріозу.

Такого висновку вони дійшли після видалення першого гена TRI5, що регулює біосинтез трихотецену, зі штамів, які мають трихотецени DON і NX. Дослідники змогли оцінити тяжкість перебігу фузаріозу на колосах пшениці, інокульованої цими штамами і генетичними мутантами, отриманими в результаті видалення гена TRI5.

Тестування показало більшу кількість токсину, що виробляється штамом, який продукує трихоцен NX, ніж штамом, що продукує DON. Це показує, що видалення одного гена усуває вироблення токсину NX і зменшує як грибкову інфекцію, так і поширення хвороб у пшениці. Це також підтверджує, що трихоцен NX відіграє подібну роль до DON та  посилює патогенну інфекцію.

«Наскільки нам відомо, це перший випадок, коли було виявлено, що мікотоксин відіграє роль у посиленні як патогенної інфекції, так і поширенню хвороби в колосі пшениці. Це дослідження в кінцевому підсумку покращує наше розуміння про те, як гриб використовує токсини як засіб інфікування рослини», — каже доктор Хао.

Доктор Хао та його колеги працюють над подальшим дослідженням для створення трансгенних рослин, які націлені на ген біосинтезу NX шляхом інтерференції рибонуклеїнової кислоти (RNAi), щоб зменшити виробництво мікотоксинів і поширення фузаріозу.

Читайте також: Фузаріоз колоса — від чого залежить насиченість інфекційного фону