21 липня 2023, 10:30, Добрива

Аграрії почали купувати менше комплексних добрив

Про це розповів Євген Хуриленко, керівник напрямку OSTCHEM RETAiL, в інтерв'ю «Нам імпонує, що OSTCHEM вважають такими всесильними» на Latifundist.com.

«Зниження попиту на складні добрива дійсно відбулося, але обумовлене воно об’єктивними причинами. Найбільше на цей процес вплинуло те, що складні добрива, а іноді і азотні в Україну поставлялися із недружніх країн. Не секрет, що 80% цих добрив імпортувалися із білорусі. І на цьому була побудована логістика більшості українських дистриб’юторів, які працювали зі складними добривами», — пояснив Євген Хуриленко.

Він зазначив, що після початку війни були спроби налагодити імпорт складних добрив морем. Але це ненадійний шлях доставки. Сьогодні він тимчасово працює, а завтра — ні. До того ж, за його словами, тут ще треба враховувати політичні аспекти — баланс економічних інтересів України та інших країн.

«Разом з тим, я вважаю, що споживання простих добрив скоротилося значно менше. І обумовлено це, перш за все, тим, що Ostchem, як національний виробник простих добрив, в змозі забезпечити український ринок власним продуктом. В червні цього року ЕС ввела 5,5% мито на імпорт аміаку, та 6,5% на імпорт карбаміду. Вони захищають своїх хіміків. Розумієте, до чого я це? А Україна, як завжди відкрита, в тому числі для перепакованих російських добрив, які їдуть з країн колишнього совка. Подивіться митну статистику за останні три місяці, ви там знайдете багато цікавого», — додав керівник напрямку OSTCHEM RETAiL.