20 липня 2023, 16:40, Технології

Відновлення гідротехнічної меліорації дасть можливість компенсувати втрату врожаїв

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду на ІІ Меліоративному форумі, пише Latifundist.com.

«Ми бачимо позитивні результати цієї реформи (гідротехнічної меліорації — прим. ред.). В Україні вже зареєстровано 24 організації водокористувачів. До речі, в аграріїв з Одещини один з найкращих результатів — в регіоні створено 6 ОВК. Найбільше організацій зареєстровано тільки у Черкащині — 8 ОВК. А ще на основі Суворівської зрошувальної станції була зареєстрована друга в Україні організація водокористувачів. Приємно, через такий короткий проміжок часу — вже чути позитивні відгуки аграріїв з приводу меліоративної реформи. Наші фермери можуть самостійно контролювати процеси поливу земель», — сказав Гайду.

Наступний важливий крок — це зміна в управлінні державними меліоративними системами. Верховна Рада схвалила в першому читання проект закону №7577, який передбачає створення державних некомерційних підприємств — операторів. Важливим аспектом є можливість залучення операторами інвестицій для модернізації та реконструкції меліоративних систем, що є необхідним, для післявоєнного їх відновлення.

Через підрив Каховської ГЕС знищені сільськогосподарські посіви на значних територіях і під загрозою знаходиться сільськогосподарське виробництво у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які користувались водою з Каховського водосховища для поливу.

«Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% — в Запорізькій та 30% — в Дніпропетровській областях. Це лихо ми повинні подолати», — додав Гайду.

За оцінками експертів, у Херсонській області зрошення буде неможливим протягом 2-3 років внаслідок підриву Каховської ГЕС.