20 липня 2023, 10:30, Урожай

Аграрії Харківщини назвали головні проблеми жнив: погода, зберігання, ціни

Про це пише «Нове життя».

Зокрема, Андрій Воронкін, директор ТОВ «Колос» у Близнюківському районі Харківської області, зауважив: жнива щороку непередбачувані, адже велику роль відіграють погодні умови. Не обійшлося без проблем з погодою і цього року.

«Ось в цьому році через дощі в пшениці вимило білок, то вона гіршої якості, ніж рік тому. Наше господарство обробляє земельні площі не лише в Близнюківській громаді, а й в Барвінківській, Балаклійській, Первомайській та Великобурлуцькій. Скрізь є поля з ранніми зерновими культурами, то на жнивах працюватимуть 14 комбайнів. Паралельно ми слідкуємо за посівами соняшнику, і наразі 4 обприскувачі вносять на поля з цією культурою фунгіциди та мікродобрива. Після того, як зберемо пшеницю, почнемо дискувати землю, готуючи її під врожай 2024 року. Проблеми цієї збиральної кампанії в тому, що немає нормального ціноутворення на збіжжя. Пшеницю не купують, то доведеться зберігати поки що у власних сховищах, які ми взимку відремонтували. Поки що пшениця має високу врожайність, 6 т/га, то, можливо, зі зберіганням теж будуть проблеми. Але ми обов’язково вистоїмо, а проблеми розв’язуватимемо по мірі їх виникнення», — розповів він.

Голова ГО «Рада сільськогосподарських товаровиробників Близнюківського району Харківської області» Микола Геращенко також каже, що на результат збирання ранніх зернових впливають в першу чергу несприятливі погодні умови. У деяких господарствах більше тижня комбайни в полі стоять, але не працюють через те, що зерно має високу вологість.

«Колоски пшениці на багатьох полях полягли, відповідно, втрачається якість збіжжя, та й врожайність нижча. По-друге, дороге зберігання зерна, бо елеватори встановлюють дуже високу ціну на послуги. Наприклад, завантаження вантажівок на КХП коштує близько 200 грн/тонна, а в господарствах лише 10 грн. По-третє, неврегульоване державне ціноутворення і, як наслідок, неможливість вчасного придбання насіння під посів наступного року, пально-мастильних матеріалів та добрив. Ми з розумінням ставимося до воєнної ситуації, завжди підтримуємо військових та допомагаємо Збройним силам України, завдяки діям яких маємо змогу збирати хліб. Але, наголошую, сільське господарство — це теж фронт, на якому можливі непередбачувані ситуації. Користуючись нагодою, хочу побажати колегам успішного проведення збиральної кампанії», — підсумував він.