19 липня 2023, 13:30, Урожай

У Запорізькій області тривають жнива попри небезпеку обстрілів

Про це пише 061.

«В Омельнику у нас згоріли склади через ворожі обстріли. Дуже багато продукції згоріло, техніки. Збитки становлять декілька мільйонів. Ми ще не збирали документи, бо багато роботи на полях і часу навіть не вистачає на це. Та й фіксувати все, мабуть, зараз немає сенсу, бо війна триває. Те, що могли, вивезли з Оріхова до більш безпечної території. Близько трьох місяців все вивозили. Наші співробітники нам допомагали, дякуємо їм. Ми нікого не змушували. Наші механізатори сідали на трактори і вивозили їх. Зараз також надскладна ситуація, але плануємо сіяти озиму пшеницю на осінь. Люди працюють», — розповідає співвласниця агрофірми Єлизавета Марич.

Родина Маричів родом з Оріхова. Має в районі 8000 га землі, але зараз там обробляють до 2000 га. Це ті землі, які не є в окупації і на них не ведуться бойові дії. 

«Дуже ситуація складна. Ціни сильно виросли на все: паливно-мастильні матеріали, добрива, хімія, але якось викручуємось, як і інші фермери. У Запорізькому районі у нас вже два тижні йдуть жнива. Поки все нормально, але ми не розуміємо, яка надалі буде ціна на нашу продукцію. Нам допомагає те, що у нас є склади і ми можемо свою продукцію зберігати там», — говорить пані Єлизавета і додає, що в цьому році дуже багато втратили грошей на соняшнику. Ціна нього дуже різко впала.

За словами співвласниці агропідприємства, попит на цьогорічний врожай є. За два тижні вона вже отримала кілька телефонних пропозицій від фірм, які готові купити врожай, але пропонують низьку ціну. 

«Раніше ріпак продавали в липні-серпні. Це перша культура, яку ми продаємо, але зараз розуміємо, що притримати варто. Можливо, навіть до зими», —  пояснює.

Минулого року аграрії возили зерно до Одеси. Для цього довелось наймати машини, людей, що було дуже складно і надто дорого.

Єлизавета каже, що багато працівників, які жили в Оріхові та поблизу міста, через війну були змушені переїхати до Запорізького району. 

У обласному Департаменті агропромислового розвитку говорять, що збиральна компанія розпочалась, і перші тонни нового врожаю вже зібрані. 

«Ситуація з врожайністю краща, ніж минулого року: 3,6-3,7 т/га (в минулому році на цю дату було 2,8 т/га)», — коментує заступник директора департаменту Олександр Ясинецький.

Він зазначив, що на підконтрольній території є 9 елеваторів, їхня загальна місткість зберігання 361 тисяча тонн. Крім того, є близько 600 тисяч тонн потужностей зберігання в  господарствах в аграріїв. 

«На цей час на елеваторах залишається зерно, яке зберігається, це близько 50 тис тонн. Також зберігається ще закуплене за державні кошти зерно, 6 тисяч тонн. Аби забезпечити Запорізьку область хлібобулочними виробами (маємо на увазі підконтрольну територію) потрібно всього 125 тисяч тонн зерна. На всю область необхідно близько 225 тисяч тонн. Планується отримати приблизно 310-350 тисяч тонн збіжжя, яке потім буде використане для хлібобулочних виробів і реалізації за межі області», — додали в ОВА, запевняючи, що проблем з хлібом не буде. 

Загалом на підконтрольній території в жнивах буде задіяно 60 комбайнів. 

Нагадаємо, раніше повідомлялось, окупанти вкрали більше 1 млн тонн зерна. Вартість цього зерна сягає 7 млрд гривень. Більше того, внаслідок обстрілів нещодавно було знищено поле з озимими культурами. Збитки сягають близько 2 млн грн. До початку повномасштабної війни у Запорізькій області працювало 3200 агропідприємств. Нині залишилось 961. До 2022 року аграрії обробляли 1 млн 880 тисяч гектарів ріллі, зараз на підконтрольній Україні території залишилось лише 380 тисяч гектарів, решта захоплена росіянами.