18 липня 2023, 16:58, Урожай

Жнива-2023 в Запорізькій області наразі показують вищий результат, ніж у 2022-му

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що до повномасштабної війни в Запорізькій області обробляли 1 млн 780 тис. га. Нині ж на підконтрольній Україні території залишається 380 тис. га.

«На сьогодні збирається озима пшениця, озимий ячмінь, горох, ріпак озимий. Врожайність, порівняно з минулим роком, краща на цей період — 3,6-3,7 т/га у середньому отримуємо, а торік, на цю дату, було 2,8 т/га», — зазначив заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Ясинецький.

Співвласниця агрофірми у Запорізькому районі Єлизавета Марич розповідає, що цьогоріч обробляють 2 тис. га з 8 тис., адже частина полів — на прифронтових територіях. Торік через це агропідприємство зазнало збитків.

«Наші склади зазнали багато збитків в Оріхові — продукція, техніка. Але спочатку війни, 2-3 місяці, ми вивозили нашу техніку. Те, що вціліло, ми й змогли зберегти. Були обстріли, прильоти. У нашого головного інженера пошкоджено дві автівки. Це складно та небезпечно для наших механізаторів, комбайнерів, але люди самі наважилися. Ми нікого не змушували», — каже фермерка.

За її словами, наразі вже зібрали ріпак, горох та ячмінь, але поки продавати врожай не планують.

«Ціна на сьогодні — плюс-мінус така, яка була торік. Але ми розуміємо, що продавати відразу ми не будемо. Краще потримати. Була проблема та складнощі з закупками товару на цей рік: СЕМ, запчастини, хімія, добрива — все дуже піднялося в ціні. І не зрозуміло, яка ціна буде надалі», —  зауважує Єлизавета Марич.

Читати також: Відновлення зрошення після підриву дамби Каховської ГЕС: досвід господарства «Агро-Діло»