17 липня 2023, 16:45, Посівна

Площі під ярим ріпаком на Тернопільщині збільшили майже в 9 разів

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Володимир Стахів.

За його словами, цьогоріч в області ріпаком засіяли 95 тис. га площ. З них 85 тис. га — озимий ріпак.

«Збільшили площі посівів на 22%. Якщо говорити про озимий ріпак, то це плюс 12%. Цього року, враховуючи кон'юнктуру ринку, деяка частина культур менш прибуткова, тому аграрії посіяли ярий ріпак. Порівняно з минулим роком, його площу збільшили майже в 9 разів. Наразі ціна на ріпак понад 12,5 тис. грн/т, але аналітика показує, що в процесі збирання ціни можуть змінюватися. Тому аграрії здебільшого торгують ріпаком тоді, коли є сприятлива цінова політика», — зазначив чиновник.

В сільськогосподарському товаристві Петра Литвина в селі Ігровиця Білецької громади цю культуру посіяли на площі 70 га. Незабаром розпочнуть збирати.

«Ріпак недарма називають «чорним золотом України», бо для кожного українського аграрія це, в першу чергу, швидкі гроші. Тобто ще «велика» жнивна кампанія ще не почалася, а ми маємо можливість зібрати цю ранню культуру й реалізувати її», — каже аграрій.

Читати також: Один ріпак — два досвіди вирощування на Волині і Дніпропетровщині