17 липня 2023, 12:16, Україна

Подекуди вилягання посівів від злив та вітрів і пошкодження градом, але загалом умови сприятливі — агрометеорологи

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на інформацію НААН України.

«Погіршення стану пізніх сільгоспкультур не спостерігало завдяки досить високій для липня вологості повітря у денні години, яка не дозволяла рослинам в'янути, а тривалість дії високих температур повітря не була критичною», — зазначено у повідомленні.

Дощі в липні були сприятливими для поповнення вологозапасів ґрунту на посівах пізніх технічних культур, пом’якшували негативну дію високих температур повітря та ґрунту, зокрема на ріст і розвиток кореня цукрових буряків.

«Разом з тим, зливи і сильні дощі у поєднанні із шквалистим посиленням вітру, були несприятливими для достигання зерна озимих та ранніх зернових сільськогосподарських культур, місцями спостерігалося полягання незібраних посівів пшениці озимої та ячменю ярого. За повідомленням агрометеорологів у районах випадіння граду західних, північних та східних областей спостерігалося локальне пошкодження посівів ріпаку озимого, кукурудзи, сої», — йдеться у повідомленні.

Також фахівці додали, що вищевказані погодні умови сприяли розвитку збудників хвороб. В цілому ж умови для проведення польових робіт в першій половині поточного місяця були переважно малосприятливі, через випадіння опадів і місцями сильно зволоженого верхнього шару ґрунту.

Читати також: Ель Ніньйо не матиме значного впливу на погоду в Україні — експерти